Rožmberk není jen město pro vodáky

Rožmberk není jen město pro vodáky

Jet alespoň jednou za život na vodu je takřka povinnost. Aspoň jednou zažít celodenní plutí na lodičce, spaní v kempech, večery s kytarou u táboráku, a i se překlopit na jezu a pořádně se vykoupat. U nás je ideální řekou, na které se nemusíte bát, že vás semelou peřeje nebo že večer nenajdete kemp kde přespat Vltava. Nejen, že ochutnáte pravou vodáckou atmosféru, užijete si čas u vody, ale po cestě potkáte i mnoho krásných míst, která stojí za vidění, a uvidíte výhledy, jaké byste jinak, než z hladiny řeky neviděli.

O Českém Krumlově, kudy cesta po Vltavě vede většinou všechny vodáky snad ani není třeba se zmiňovat, toto historické město zná každý. Spíše je třeba zmínit Rožmberk nad Vltavou, kde jistě stojí za to se zastavit. I když se jedná o město, trvale tu žije pouze kolem tři sta šedesát obyvatel, avšak co se týká historie a památek, předčí toto malé městečko mnohé větší a známější města. O významnosti tohoto města svědčí už jen samotný fakt, že i přes svou malou rozlohu a nízký počet obyvatel se jedná o město, Tento statut mu byl udělen rodem Rožmberků, se kterými je osud tohoto města úzce spjat již v dávné minulosti a poté v roce 2006 znovu navrácen.

A co zajímavého je ve městě, jehož základy byly položeny již ve třináctém století k vidění? Již z dálky, ať už přijíždíte po řece Vltavě nebo jdete po cestě, vás zaujme silueta hradu. Hrad Rožmberk je stejně jako město datován do třináctého století, avšak z této doby se zachovala jen kamenná hláska Jakobínka. V centru města zdobí malém náměstí pozdně gotický kostel svatého Mikuláše, náměstí také lemují domy ze 17. a 18. století se zajímavými štíty a židovské osídlení připomíná starý židovský hřbitov. Kdyby vás nepřesvědčily památky, potom je lákadlem i kouzelná příroda s dominující řekou Vltavou. I Smetana sem zasadil děj opery Čertova stěny na text Elišky Krásnohorské.