Také elektroinstalace potřebuje správnou péči

Také elektroinstalace potřebuje správnou péči

Mít moderní a především kvalitní elektroinstalaci, by nemělo být rozhodně otázkou jen novostaveb a zbrusu nových bytů. I když většinu tohoto složitého mechanismu nevidíme a je ukrytý v našich zdech, neznamená to, že čas od času nepotřebuje výměnu nebo opravu. Vadná elektroinstalace totiž nemusí způsobit jen nefunkčnost spotřebičů, ale především také ohrozit naše zdraví.

Bez elektřiny se dnes zkrátka neobejdeme. Ať už si to přiznáme nebo ne, málokdo si dnes vaří oběd na rozpálených kamnech nebo peče chleba v pravé peci. Stejně tak asi nikdo z nás nepoužívá ke svícení lucerny ani si netopí ohněm v krbu. Dokonce ani náš oblíbený pořad v televizi bychom si bez proudu nezapnuli a našim telefonům a notebookům by bez něj velice brzy došla šťáva. Elektřina proudá stěnami našeho domu prakticky nepřetržitě a tak si často ani neuvědomujeme, že se může časem také opotřebovat.

Vadná elektroinstalace může být příčinou také řady požárů. Stačí například jen špatně dotažený šroubek a trocha prachu. V takovém místě může potom vzniknout přechodový odpor, instalace se potom začne přehřívat a může dojít k neštěstí.

Spousta lidí se uklidňuje tím, že mají v pořádku revizi. Nicméně pravdou je, že lhůta mezi jednotlivými revizemi je 5 let a to je opravdu značný rozestup. Pokud tedy byla elektroinstalace v pořádku v době kontroly, neznamená to, že je v pořádku i nyní. Pokud tedy budeme mít pocit, že je naše elektroinstalace už opotřebovaná a zasloužila by si vyměnit, neměli bychom to odkládat.

Je jasné, že pokud se nepohybujeme v oboru, nemůžeme o elektroinstalacích vědět všechno. Je proto dobré nechat si udělat takzvané posouzení stávající elektroinstalace, ze kterého se dozvíme, co bude potřeba při opravě nebo rekonstrukci elektroinstalace a kolik to bude stát.

Důležité je také si zkontrolovat, jestli máme opravdu hotové všechny revize. Tento krok bychom měli zvládnout i online. S dostatkem informací se nám bude lépe rozhodovat o dalších krocích. S jejich realizací nám potom pomohou firmy, které se elektroinstalacemi zabývají. Standardně potom pracují s elektrickými zařízeními do 1000 V.