Při stěhování nemusíme zmatkovat

Při stěhování nemusíme zmatkovat

Stěhování představuje pro spoustu lidí noční můru. Když pomineme zástupy těžko identifikovatelných krabic a zmatky, které balení často doprovází, čeká nás ještě spousta dalších věcí, které musíme zařídit například na úřadech. Ne nadarmo se říká, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Pokud si ale ve stěhování vytvoříme systém a všechny důležité věci si dopředu zjistíme, můžeme ho zvládnout docela hladce.

O tom, že se budeme stěhovat, víme většinou dost dlouho dopředu. Není tedy nutné, nechávat všechny přípravy na poslední chvíli. Stěhování doprovází řada úkonů, které se většinou neobejdou bez běhání po úřadech. Abychom tedy nepříjemným vyřizováním neztráceli víc času, než je nutné, je dobré si všechny nutné obchůzky sepsat a naplánovat.

Asi to nejdůležitější, co bychom si měli vyřídit, je změna trvalého pobytu. Pokud se stěhujeme do jiné obce, vyřizujeme změnu trvalého pobytu nikoliv na obecním, obvodním nebo městském úřadě, kde bydlíme, ale tam, kam se chystáme nastěhovat. Za změnu zaplatíme 50 korun. Nesmíme zapomenout také na vyřízení nového občanského průkazu s novou adresou.

Změnu bydliště je potřeba nahlásit také zdravotní pojišťovně, České správě sociálního zabezpečení a podnikatelé nesmí vynechat také Finanční a Živnostenský úřad. V neposlední řadě je důležité informovat také majitele nebo správce domu či bytu, ve kterém jsme bydleli.

Také banku si musíme pohlídat. Pokud se stěhujeme, měli bychom zvážit, jestli má pro nás smysl mít stejnou „mateřskou“ pobočku jako doposud, nebo jestli banku dokonce úplně nezměníme. Kromě změny adresy trvalého bydliště bychom měli aktualizovat také trvalé platební příkazy. Tato změna se dá většinou provést přes internetové bankovnictví z pohodlí domova. Pozor také na pojišťovny, a to nejen kvůli změně údajů pro nás jako pojištěné, ale také v případě pojištění domu, ze kterého se stěhujeme, musíme pojistku včas zrušit. Pojišťovny totiž pojištění nepřevádějí.

 

Tohle jsou věci, které bychom měli mít vyřízeny, co nejdřív to půjde. Potom nás už čeká jen nahlašování změn trvalého bydliště u věrnostních karet nebo lékařů. Tam už nám však za pozdější nahlášení změny nikdo hlavu neutrhne.

Práci nám naopak ušetří například cestovní pas nebo řidičský průkaz. V obou případech totiž kolonka o bydlišti chybí, není tedy potřeba si kvůli stěhování vyřizovat průkazy nové. Alespoň nějaká dobrá zpráva.