Slepice můžeme chovat i ve městě

Slepice můžeme chovat i ve městě

Většina lidí si neumí představit jídelníček, ve kterém by chyběla živočišná strava. Nejen maso ale také mléko nebo vajíčka jsou produktem právě zemědělských zvířat. Právě kvůli vysoké poptávce po živočišných produktech vznikly velkochovy, se kterými však spousta lidí nesouhlasí a odmítá je. Mléko ani vajíčka se jim nezdají být dost čerstvé a bio, nicméně žít bez nich nechtějí. Nicméně existují různé možnosti, jak sehnat živočišné produkty jinak než jen v poličkách supermartketů.

Tím nejideálnějším způsobem, jak mít čerstvé suroviny pod kontrolou a stále k dispozici je založit si vlastní chov. Jedním z méně náročných chovů, je třeba chov slepic. Ne každý si však vlastní chov může dovolit a to ať už časově nebo prostorově. Jaké jsou vlastně předpoklady chovu a co je k němu potřeba?

Některé možná překvapí, že ne každý chová slepice jen pro vajíčka. Existují také chovy takzvaných okrasných plemen slepic. V zásadě existují dva druhy chovů slepic – ty čistě produkční a ty okrasné. Přestože se však účel chovu může lišit, stále se jedná o jeden druh zvířat, a tak jeho principy zůstávají vesměs stejné.

Slepice můžete chovat dokonce i ve městě. Je ale důležité si před tím zjistit možné omezení chovu, a jestli je chov v naší obci oficiálně povolený. Co se týče samotných prostorů, je dobré najít něco mezi sluncem a stínem. Velikost prostoru, které slepice k výběhu potřebují, je dána především jejich počtem. Zhruba bychom však měli počítat dva metry čtvereční na jednu slepici.

Někteří odvážlivci nechají slepice běhat na volno po celém prostoru jejich zahrady. V tomto případě však musíme počítat s tím, že tráva a rostliny se po řádění slepic dost pravděpodobně promění v pustinu. Nemluvě o slepičím trusu, který můžeme vyšlápnout takřka na každém kroku. Pokud se tedy nechceme vzdát rozkvetlé zahrady, je dobré slepice umístit do oploceného výběhu.

Pokud všechno tohle máme k dispozici, stačí nám už jen jediné – sehnat slepice k chovu. Některé chovné stanice nabízí mimo jiné také prodej drůbeže. Stačí si tedy najít tu, která nám nejvíce vyhovuje a domluvit se na podmínkách prodeje.