Trávit čas na zahradě nemusíme jen v létě

Trávit čas na zahradě nemusíme jen v létě

Snad každý si přeje mít lodžii, nebo alespoň velký balkon, na kterém by mohl trávit teplé letní dny. Dýchat čerstvý vzduch, číst si knížku a popíjet vychlazené pití. Atmosféra letní dovolené, kterou si můžeme vytvořit sami doma, být v kontaktu s přírodou, ale zároveň nemuset chodit nikam daleko a moct trávit čas v pohodlném domácím oblečení aniž bychom se museli bát, že nás někdo uvidí.

Balkony a terasy využívají někteří lidé také na grilování. Zapnout elektrický gril, pozvat pár přátel nebo rodinu a v jejich společnosti si vychutnávat vlahé letní večery. Tohle je jedním z důvodů, proč se na léto tolik těšíme.

Co takhle ale moci tyto prostory využívat i v chladnějším období v roce? Když máme například balkon, nemusíme se omezovat pouze na letní počasí. Stačí si ho uzpůsobit tak, abychom ho mohli využívat prakticky celoročně. Tomu pomohou nejen teplé deky nebo přímotopy, ale například také jeho zasklení. Zasklíváním lodžií a balkonů získáme obytný prostor navíc, ušetříme za vytápění a zvýšíme hlukovou izolaci.

Pokud se rozhodneme nechat si zasklít balkon nebo lodžii, budeme stát pře rozhodnutím, zda využít rámové nebo bezrámové zasklení. Bezrámové zasklení vytváří dojem celoskleněné plochy. Takovýto typ zasklení je tvořený velkými skleněnými tabulemi, které mají funkční meziskelní těsnění. I když by se to tak mohlo na první pohled zdát, tento typ zasklení nás v manipulaci s okny rozhodně neomezí. Zasklení je totiž otočné a posuvné a tak můžeme okna jednoduše otevírat nebo posouvat podle potřeby. K výhodám tohoto typu zasklení patří bez pochyby nerušený výhled, kterému nebrání rámy. Další výhodou je například čištění. Vzhledem k tomu, že je díky otočnému systému dostupná také venkovní strana skla, můžeme okna jednoduše čistit z obou stran a to bez rizika pádu.

Rámové zasklení balkonů tvoří okna v hliníkových rámech. Ta na rozdíl od bezrámových oken nejsou otočná, ale zasouvají se po kolejnici do sebe. Tento systém je v současné době používanější a také o něco praktičtější. Rámové zasklení je odolné proti povětrnostním vlivům, jednodušší na manipulaci a vhodnější pro montáž stínící techniky nebo sítě proti hmyzu, což jistě oceníme zejména v letních měsících.