I s koňmi se dá cestovat

I s koňmi se dá cestovat

Cestování a výlety má rád snad každý. Ten pocit, když můžeme hodit všechny starosti za hlavu, vzít batoh a foťák a vydat se vstříc novým zážitkům, a to ať už v tuzemsku nebo v zahraničí. Spousta z nás má ale také domácí zvířata, kterým bychom nějaký ten výlet chtěli čas od času dopřát také. Cestování s malými domácími mazlíčky jakou jsou psi nebo kočky, není příliš složité. Musíme sice dělat pravidelné zastávky, vzít jim s sebou jejich oblíbenou misku na jídlo a na vodu případně nějaký pelíšek a můžeme v klidu výletovat. Co takhle ale cestování s koňmi?

Přeprava koní je využívanější, než si někteří z nás myslí. Nejenom když koně kupujeme a potřebujeme je přepravit do jejich nového domova, ale také například když chceme vzít koně na závody nebo výstavy. Ať už chceme koně přepravit kamkoliv, určitě se nám budou hodit rady a typy, jak na to.

Obzvláště pokud cestujeme s koňmi do zahraničí, musí se přeprava řídit specifickými přepravními podmínkami. Základní legislativa, která je platná v České republice, nemusí být platná v celé Evropské unii. Je proto nutné si podmínky přepravy v jednotlivých zemích, kterými budeme projíždět, vyhledat. Pokud s koněm cestujeme na závody, výstavy nebo třeba svody a víme, že tam bude náš kůň ustájený spolu s jinými koňmi, budeme před odjezdem potřebovat potvrzení o tom, že kůň nepřijíždí z nákazové oblasti. Podobně jako děti potřebují na tábor potvrzení o bezinfekčnosti, koni se musí vystavit něco podobného.

Přívěs na koně musíme před cestou, obzvláště pokud pojedeme více dní, vybavit zásobou sena, krmení a vody. Nesmí chybět ani základní koňská lékárnička první pomoci, náhradní vodítka, vazáky a ohlávky. Při cestování v zimě nesmíme také zapomenout na náhradní koňské deky.

Pokud cestujeme více dní a chceme si najít nocleh, je dobré hledat ubytování, kde jsou pro koně přátelské podmínky. Takové ubytování najdeme třeba v Prostějově, kde jsou vnitřní prostory uzpůsobeny k ustájení koní.