Topení by měl měnit odborník

Topení by měl měnit odborník

Díky radiátorům a otopné soustavě nás v zimě netrápí chlad. V létě si této nenápadné součásti domu ani nevšimneme, ale přes zimu si schválně přitahujeme křeslo blíže k topení. Zvláště teď, kdy náznaky konce zimy začínají být stále znatelnější je dobré věnovat topné soustavě zvýšenou pozornost a zkontrolovat, zda je po celosezonním výkonu stále v perfektním stavu. Ani topení totiž nevydrží věčně a jednou za čas je potřeba je vyměnit. Obzvláště pokud ve starém domě používáte radiátory desítky let, hrozí, že na nich objevíte rez, provlhlá místa na zemi nebo na zdi a uvědomíte si, že kvůli špatným rozvodům a starému kotli vás vytápění stojí zbytečně moc peněz.

U výměny radiátorů je však třeba myslet na několik věcí, a ačkoliv se mnozí dívají jen na design a radují se, že se zbaví nevzhledných starých radiátorů, vzhled by měl být až na druhém místě. Předně záleží především na výkonu radiátorů, protože celá otopná soustava je nastavená na určitý výkon a je třeba tento výkon i po výměně radiátorů dodržet. Právě z toho důvodu, i pokud jste se někde dočetli, že výměnu radiátorů zvládne každý domácí kutil, je mnohem lepší si tuto činnost pozvat specialistu který se topenářskými pracemi zabývá. Pokud nejste vlastníkem domu, nebo bytu, pak budete k výměně radiátorů potřebovat ve většině případů souhlas vlastníka a potvrzení, že práci provedl specialista.

Kromě výměny samotných radiátorů je však mnohdy třeba vyměnit i všechny rozvody a samotný kotel. I v těchto případech je třeba dívat se především na výkon a raději si na práce ozvat topenáře. Jakmile máte vyřešené technické parametry, užijte si výběr designu radiátorů, kterých se nabízí celá řada a zamyslete se nad vhodně zvolenou regulací tepla.