Prvky, které naši zahradu promění k nepoznání

Prvky, které naši zahradu promění k nepoznání

Stejně jako může mít každý jinak zařízený a vyzdobený dům, může mít také každý jinou zahradu. I tak se však najde pár základních prvků, které by v žádné zahradě neměly chybět.

Zahrada by měla plnit nejen estetický efekt, ale také by měla sloužit jako jakýsi „záložní zdroj energie“. Dobrou náladu a energii čerpáme především ze slunce. Je tedy přirozené, že se mu v letních měsících snažíme být, co nejblíže to jen jde. Vzhledem k tomu, že procházky po přeplněných ulicích a městských čtvrtích nám příliš neumožní sluníčko si vychutnat a zároveň nemáme ani možnost trávit každý den někde v přírodě u vody, snažíme se si kus přírody přinést přímo k nám domů. To hlavní, co by tedy v žádné zahradě nemělo chybět je příjemné prostředí a prostor pro relaxaci.

Další věc, bez které se žádná zahrada neobejde, je zeleň. Ať už je naše zahrada plná přísně zastřižených keřů a všemi barvami hrajících květin, nebo nám slouží jako soukromý zemědělský koutek, kde si pěstujeme vlastní ovoce a zeleninu, je to místo, kde jsme obklopeni velkou dávkou zeleně.

V každé zahradě by také měl být minimálně jeden dominantní prvek, tedy něco velkého, co bude čnít nad květinami a posekanou trávou. Zahrada, která by měla podobu pouze „zeleného koberce“ by působila nepřirozeně. Málokdo si tedy umí představit zahradu bez stromů nebo alespoň půl metru nad zem tyčících se keřů. Nemusíme být vášniví zahradníci, abychom zatoužili mít na zahradě rozkvetlý strom. Nicméně pokud si zahradu začínáme budovat takzvaně od nuly, růst zasazených stromů může trvat i několik let. Pokud už se tedy dostaneme k možnosti vybudovat si vlastní zahradu, na její finální podobu bude chtít čekat dalších pár let.

Některé firmy proto nabízí ke koupi již vzrostlé stromy a keře. Zahradu snů tak můžeme mít bez čekání. Přeprava vysokých stromů může být však poměrně náročná. Málokdo je navíc schopen si ji zajistit sám. Proto je dobré při výběru firmy dbát na to, aby poskytovala komplexní služby včetně přepravy a instalace stromů do naší zahrady. Naše zahrada se tak může proměnit doslova ze dne na den.