Dopřejte seniorům péči jakou si zaslouží

Dopřejte seniorům péči jakou si zaslouží

Populace stárne, a ačkoliv stáří není příliš oblíbené společenské téma, mnoho lidí řeší, jak zabezpečit důstojnou péči svým stárnoucím rodičům nebo příbuzným o které už nezvládají pečovat sami. O stáří se mluví jen málo a mnoho lidí tak vůbec netuší, jaké má možnosti, pokud jde o péči o své blízké. Snad každý si přeje své poslední roky trávit s rodinou a v pohodlí svého domova, takže je dobré moct to seniorům co nejdéle umožnit. Nejdříve je třeba pomoct starším lidem s nákupy a s docházením za doktory, poději se přidají i dovážky oběda a zajištění běžných úkonů v domácnosti a péče o sebe a až nakonec by měl přijít na řadu domov pro seniory.

Nabídka sociálních a zdravotních služeb je v Česku celkem široká, je však třeba si ověřit jaké možnosti jsou dostupné v místě vašeho bydliště. Mnoho charit, diakonií nebo jiných spolků nabízí terénní pečovatelskou službu, která zajišťuje péči o starší nebo chronicky nemocné v jejich domácím prostředí. Pečovatelka pravidelně dojíždí za pacienty domů, pomáhá jim s braním léků, péčí o domácnost, úklidem, osobní hygienou, nákupy i přípravou jednoduchého jídla nebo mnohé například jako pečovatelská služba Liberec nabízí i dovážku obědů. Výhoda této služby spočívá především v tom, že pacient může být v pohodlí svého domova a prostředí, kde je člověk zvyklý a cítí se dobře je vždy dobré na psychiku. Pečovatelky s pacienty i mluví, naslouchají jim a mohou jim tak pomoct i s pocitem osamělosti.

Nevýhoda však spočívá v tom, že tato péče není zajištěna 24 hodin denně a některé již méně soběstační lidé takovou péči vyžadují a nemohou být doma sami. Co dělat v takovém případě? Pokud nedokážete skloubit péči o blízké s prací, ale přesto je chcete mít na blízku kdykoliv je to možné, ideální volbou jsou denní a týdenní stacionáře. V případě, že se staráte sám a jen na nějakou dobu potřebujete odjet pak je řešením pro vás odlehčující služba. Pokud nezvládáte péči vůbec, pak vám nejlépe pomohou domovy pro seniory, ale nezapomeňte v takovém případě své blízké navštěvovat.