Znát zásady správného stolování se vyplatí

Znát zásady správného stolování se vyplatí

Nejen malé děti mají občas problém se správným stolováním. Množství naleštěných příborů a různotvarých skleniček může vykolejit i dospělého člověka. Pokud jíme doma se svými nejbližšími, není důležité, jestli si šampaňské nalijeme do vysoké a štíhlé skleničky na stopce nebo do široké skleněné číše. Není však na škodu zásady správného stolování znát. Obzvláště ve vytříbených společnostech a honosných restauracích nás mohou zachránit před nepříjemným trapasem.

I když se v moderní době spousta věcí změnilo, stále existují nepsané zásady, které by u správného stolování neměli chybět. Na začátek bychom se měli ujistit, že jsme vhodně oblečení. Pokud se chystáme na důležitý pracovní oběd, nestačí si jen vyžehlit tričko, ale také správně zvolit styl oblečení. Na večeři do luxusní restaurace se moc nevyplatí přijít v riflích, a to i přes to, že jsou dobré značky a cítíme se v nich dobře.

Od doby, co muži nenosí klobouky, už neplatí zásada smekání klobouků na pozdrav. Některé věci se však s dobou nemění. Pokud tedy stolujeme s opačným pohlavím, měli by především muži mít na paměti, že dáma si ke stolu sedá jako první.

Pokud nás u stolu překvapí více než jeden pár příborů, nemusíme propadat panice. I když se to totiž na první pohled nezdá, toto uspořádání má svůj systém a logiku. Nejen s porcí na talíři ale také s výběrem příboru začínáme z kraje. Co se týče nápojů, je dobré mít na paměti, že se ťuká pouze sektem a vínem a v obou případech držíme sklenku pouze za stopku. Nejen že to vypadá více elegantně, ale také se vyhneme ušpinění sklenice mnohdy mastnými prsty.

Pokud jíme chleba, měli bychom jej před vložením do úst ulamovat. Ukusování chleba přímo z krajíce je ve společnosti nevhodné. Před tím, než se pustíme do jídla, bychom se také měli ujistit, že všichni spolusedící mají na stole svou porci. Dodržováním všech těchto pravidel se tak může docela lehce celý oběd či večeře proměnit z gastronomického potěšením nepříjemnou povinnost. Obzvláště ti z nás, kteří rádi jedí, tedy rozhodně neudělají chybu, když sní něco malého už předem.