Vybrat správného pediatra je velká zodpovědnost

Vybrat správného pediatra je velká zodpovědnost

Vybrat toho správného pediatra může být pro rodiče oříšek. Obzvláště pokud čekají své první dítě a v jejich okolí není nikdo, kdo by už měl s nějakým dětským lékařem zkušenost. I když výběr lékaře není závazný a můžeme jej později kdykoliv změnit, je lepší vybrat toho správného hned na začátku, a to hlavně kvůli tomu, že bude naše dítě znát od samého narození.

Vzhledem k tomu, že první návštěva dětského lékaře probíhá brzy po porodu, je dobré jej vybrat už v těhotenství. Je důležité si uvědomit, že praktického lékaře budeme s dětmi navštěvovat daleko častěji, než jsme zvyklí navštěvovat našeho obvodního lékaře. Je tedy opravdu důležité, aby na něj bylo dítě zvyklé už od malička a chodilo k němu, pokud možno, rádo.

Vzájemná důvěra je také důležitá mezi pediatrem a rodičem. Obzvláště v prvních letech života dítěte budeme jako rodiče dost pravděpodobně narážet na věci, se kterými si nebudeme vědět rady. Nejen přehnaná starostlivost a úzkostlivost nás tedy bude do čekáren pediatra přivádět více než často.

Výhodou je také dobrá dostupnost lékaře. Spousta lidí proto volí lékaře co nejblíž svému bydlišti, případně alespoň lokalitu, kde se dá dobře zaparkovat. Pokud totiž bude mít naše dítě vysoké horečky, nebo nepříjemnou virózu, určitě to oceníme. Na druhou stranu něco jako „obvodní lékař“ v pravém slova smyslu dnes již neexistuje. Možná právě kvůli lehce dostupným referencím a množství lékařů, které internet nabízí, si chceme vybírat opravdu ty nejlepší z nejlepších a to i za cenu nějakého toho dojíždění.

Pokud je to možné, je dobré zvolit pediatra, který se v dětství staral i o nás. Nejenom že s ním máme již vybudovaný dobrý vztah a vzájemnou důvěru, ale také zná dokonale naši rodinnou anamnézu. Spousta z nás však měla pediatry již v předdůchodovém věku, nebo se odstěhovala úplně do jiného města a tak to zkrátka není možné.

Při výběru lékaře bychom měli také zjišťovat vše, co je pro nás a pro naše dítě důležité. Tedy například názor lékaře na nepovinné očkování. Pro spoustu vytížených rodičů je také důležitá možnost návštěvy na objednání a rozhodně bychom neměli opomíjet to, jak lékař řeší svůj zástup v době nemoci. Naše dítko si totiž nevybere, kdy zrovna onemocní, a pokud to má být v době nepřítomnosti pediatra, je dobré vědět, kam bychom museli jít.

Praktických lékařů pro děti a dorost najdeme v každém městě hned několik. V Praze dokonce i v každé městské části, tedy ať už bydlíme v Praze 1 nebo třeba v Praze 2, na někoho vždy narazíme.