Nebojte se dovolené na kolech

Nebojte se dovolené na kolech

Léto je období jako dělané na výlety a na dobrodružství. Co by rozhodně měl někdy zkusit každý kdo má rád cyklistiku, je jet na dovolenou čistě na kolech. Sbalit si vše důležité do batohu nebo na držáky na kolech a vyjet. Nemusí to být ani cesta nikam daleko, naše země je přímo protkaná cyklostezkami a má tolik co nabídnout. Ať už bydlíte v kterémkoliv koutě, stačí vám vzít věci, podívat se do mapy co bude cílem určeného dne a vydat se na cestu. O to, že nebudete mít kde složit hlavu se také bát nemusíte. V létě jsou kempy otevřeny takřka všude a spaní pod stanem k tomu letnímu dobrodružství patří. V mnoha kempech navíc máte možnost se schladit v rybníce nebo bazéně a na nějaký čas si odpočinout.

Pokud bydlíte v Královehradeckém kraji, nebo vás tento kraj zajímá a chtěli byste více objevit jeho krásy, a to právě ze sedla kola, pak je ideální oblastí pro podniknutí této cesty mikroregion Nechranicko. Prochází tudy několik cyklotras, naučných stezek a každá vesnička, kterou projedete má co nabídnout. Doslova tudy procházela historie. Nejstarší obec v tomto regionu Lodín nedávno oslavila 945 let své existence, nedaleko od ní se nachází mohylové pohřebiště ještě mnohem staršího data a o méně vzdálené historii podává zprávu naučná stezka příhodně pojmenovaná “Bitva u Hradce Králové 3. 7. 1866 – jižní křídlo”. Pokud by vás historie zaujala můžete si udělat zastávku v obecní knihovně v Lodíně, kde se dočtete vše, co vás zajímá. V Lodíně je také známý kemp u rybníka a koupaliště, proto je to ideální zastávka.

V okolí této obce se také nachází několik zámků, Sloupno, Hlušice a Hrádek u Nechranic u kterého najdete i golfové hřiště. Z památek potom jistě zaujme unikátní dřevěný kostel v Loučné hoře a milovníci piva ocení pivovar v Mžanech. Ani do Hradce Králové a ke všemu co může nabídnout to není příliš daleko.