Bez ložisek se většina strojů neobejde

Bez ložisek se většina strojů neobejde

Ložisko je základní součástí mnoha technických zařízení, najdete ho jak na složitých a specializovaných strojích tak třeba i v elektromotoru nebo na kolečkových bruslích. Jeho úkol je jasný, odborně řečeno ložiska umožňují otáčení hřídele a zároveň snižují tření při otáčivém nebo posuvném pohybu dílů uvnitř stroje. Jednodušeji se potom dá říct, že bez ložisek by bylo neustále třeba vyměňovat všechny součástky, které se točí, protože by se zadřely. Ložisek existuje mnoho druhů, podle toho, kde se využívají nebo jaké má ložisko vlastnosti. Základní dělení je na ložiska rotační a lineární a podle směru přenášené síly na axiální a radiální.

Velký výběr ložisek všech druhů najdete na stránkách společnosti DS Ložiska Kopřivnice. U nich seženete vše od kuličkových ložisek po kuželíková a soudečková. Mimo ložiska samotná nabízí také příslušenství k nim, jako matice, podložky, upínací pouzdra nebo stahovací pouzdra. Ačkoliv se tato společnost zaměřuje primárně na ložiska, jejich sortiment je mnohem širší a seženete u nich tak i hřídelová těsnění nebo těsnění pro hydraulická a pneumatická zařízení, řetězy a řemeny, mazací příslušenství a tuky a další.

Zcela nejběžnějším a nejrozšířenějším druhem ložisek jsou ložiska kuličková. Jejich využití je opravdu bohaté, a to i díky tomu že mohou pracovat na radiální i axiální zatížení. Zatížení se u tohoto ložiska přenáší z vnější obruče na vnitřní. Ke kontaktu dochází jen na malém bodě, což napomáhá hladkému tření, ale také to znamená, že kuličková ložiska snesou jen malé zatížení. Na silné radiální zatížení jsou vhodná válečková ložiska, která najdete například u dopravních pásů. Jehlová ložiska potom díky jehlicím malého průměru najdou uplatnění v zařízeních, kde je nedostatek prostoru. S výběrem nebo jakýmikoliv nejasnostmi vám však nejlépe poradí specializovaná společnost jako je DS ložiska Kopřivnice.