Bez odborníka se do elektroinstalací nepouštějte

Bez odborníka se do elektroinstalací nepouštějte

Každý dům má ve zdech schované tepny, které ho zásobují energií a díky kterým je domov domovem. Máme díky nim teplo, světlo, můžeme si pustit počítač i lednici a téměř nic by nefungovalo, pokud by nebyly nenápadně ukryté ve zdech. Řeč je o rozvodech elektrické energie, takzvaných elektroinstalacích. Ovšem v mnohých starších domech už zlobí, rozvody nestíhají zásobovat vše a často vypadne proud. Nehledě na to, že starší rozvody počtem a umístěním zásuvek zdaleka neodpovídají náročnosti moderní domácnosti a často tak podlahu křižují kabely od elektrických rozdvojek. Právě v takovém případě je nejvyšší čas na rekonstrukci, a to nejen kvůli vlastní pohodlnosti ale především kvůli bezpečí. Pokud by vznikl požár kvůli starým elektroinstalacím, rozhodně se odškodnění od pojišťovny nedočkáte.

Když naznáte že je nejvyšší čas na rekonstrukci elektroinstalace, opravdu není dobrý nápad si přečíst návody na internetu a hned se považovat za odborníka a pustit se do této mnohdy i nebezpečné práce na vlastní pěst. Elektřina, stejně tak jako dokáže být užitečná, tak umí být i nebezpečná a práci na rozvodech elektřiny vždy svěřte do rukou pravému odborníkovi jako je například Václav Kočí. Odborník jako první krok zkontroluje stávající elektroinstalace, aby věděl, v jakém jsou stavu a jak rozsáhlá rekonstrukce bude nezbytná, dále navrhne projekt a dokumentaci k nové elektroinstalaci a vykalkuluje předběžnou cenu.

Co se týká projektu elektroinstalace, můžete se s odborníkem poradit, kde by se vám nevíce hodily zásuvky, jak jsou rozmístěné spotřebiče a kde budou vypínače. Výhodou toho, že si pozvete specialistu je také to, že montážím rozumí, můžete si být jistí, že dodrží všechny potřebné předpisy a váš dům bude v bezpečí. Po dokončení všech prací si nezapomeňte nechat vystavit revizní zprávu, jedině na základě té vám znovu zapojí elektřinu a v případě neštěstí je to potvrzení pro pojišťovnu, že na vině nebyly staré rozvody.