Dříve se posílali holubi, dnes stačí vytočit číslo

Dříve se posílali holubi, dnes stačí vytočit číslo

Není to tak dávno, co neexistoval internet, telefon, rádio ani televize či telegraf. Když si chtěli lidé něco sdělit, museli si to říci osobně nebo poslat posla či dopis. Navíc ne všichni lidé tehdy uměli psát. Tato dovednost výsadou pouze vzdělaných, a tak některým nezbývalo nic jiného, než informaci sdělit osobně. Lidé si potom často desetkrát rozmysleli, jestli je informace na tolik důležitá, aby kvůli ní vážili mnohdy i několikadenní cestu.

Podobně jako předávání, tak i získávání informací bylo dříve opravdu složité. Například na začátku devatenáctého století, když jsme chtěli nějakou informaci získat, jediný způsob byl jít ven a získat informace přímo od lidí. Podobně to bylo s nabízením či poptáváním nějakých produktů. Dnes stačí pár kliknutí na internetu a víme, kde mají jaké zboží, jestli je jeho cena pro nás přijatelná, abychom pro něj vážili cestu, nebo si ho dokonce můžeme objednat online. Dříve pokud chtěl někdo něco prodat nebo koupit musel být zkrátka ve správný čas na správném místě. Nicméně v případě prodeje se alespoň všeobecně vědělo, kde jsou tržiště a kam jít, když sháníme nějaké zboží.

Daleko větší problém byl v oblasti telekomunikace. Rychlost jejich předávání byla za pomoci zmíněných dopisů na bodu mrazu, a tak bylo prakticky nemožné někoho kontaktovat v urgentní situaci okamžitě. Jen považte kolikrát za den někomu potřebujete něco naléhavě a okamžitě sdělit. Ať už se jedná o pracovní či osobní záležitosti, čekat na odezvu druhé strany byť jen pár hodin natož několik dní je pro nás dnes nemyslitelné.

Nemluvě o přivolání lékařské pomoci v případě vážného zranění, nebo například kontaktovat nejbližší, že přichází na svět miminko. Dnes, když žena začne rodit, kontaktuje budoucího tatínka ve vteřině jedním telefonním hovorem. Dříve to bylo nereálné. Dnes už si to jinak neumíme představit.

Díky telekomunikační technice, kterou máme dnes k dispozici, jsme schopni komunikovat kdykoliv, s kýmkoliv a na jakoukoliv vzdálenost. Telefonní linky, internetové spojení, rozhlas, tohle všechno jsou výsledky komunikačních technologií, díky kterým se dnes dozvídáme všechny informace včas. Pochopitelně nejde jenom o informace, ale také nás tyto výtvory nebývalých vědců udržují ve spojení s našimi nejbližšími, ať jsou kdekoliv na světě. Je totiž rozdíl někoho například rok nevidět ani neslyšet, nebo ho jen fyzicky nevidět, ale být s ním ve spojení.