Okrasný doplněk ale i praktický prvek – sklo může mít mnoho tváří

Okrasný doplněk ale i praktický prvek – sklo může mít mnoho tváří

Sklářství je už od nepaměti naprosto fascinujícím řemeslem. Výrobků, které ze skla vznikají, je nesčetně, od obyčejných skleněných výloh až po honosné broušené lustry. Ten, kdo to neviděl na vlastní oči, to zná alespoň z filmů a pohádek. Proces výroby skla připomíná často kouzlení čarodějů. Skláři dokáží za pomoci tepla vytvořit pouhým foukáním jakoby nic tvary z jinak nekompromisně pevného materiálu. Tavení, tvarování, chlazení a povrchová úprava skla. Tímto vším musí skleněný výrobek projít, než se dostane do obchodů a potom až k nám.

Nicméně ze skla nevznikají pouze okrasné předměty. Ze skla se vytváří také méně zajímavé, za to ale velmi užitečné předměty, bez kterých si už naše fungování neumíme představit. Jedním z nich je například zrcadlo. I když i zrcadlo může být uměleckým dílem, většina z nás upřednostňuje v dnešní době spíše jednoduché tvary, které nenaruší zařízení a styl našich příbytků.

Nejen samotná výroba skla, ale také jeho následná úprava je pro výsledný design důležitá. Vedle skářství je tedy důležité ještě jedno řemeslo a tím je podobně znějící sklenářství, které se zabývá mimo jiné opracováním skla. Naše firma se právě tímto zabývá.

Velice oblíbenými se v posledních letech stávají například skleněné dveře. Sklo, které se na dveřích dříve objevovalo maximálně ve formě broušených neprůhledných tabulek, dnes střídají celoskleněné dveře nejrůznějších typů. Podobně oblíbené je sklo také u sprchových koutů. Důvodem, proč jsou prosklené sprchové kouty oblíbené, nemusí být nutně fakt, že se lidé stávají méně stydlivými nebo že čím dál více lidí trpí klaustrofobií. Prosklené sprchové kouty dokáží kromě vysoce estetického efektu, který beze sporu mají, také opticky zvětšit prostor někdy velmi stísněných koupelen.

Kromě výše zmíněného najdete v našem sortimentu například také skleněné zábradlí, skleněné stěny nebo třeba markýzy.

Sklo dnes už dávno nenajdeme jen v okenních tabulkách, sklenicích nebo vázách. Doplňuje nejen naše bydlení na mnoha úrovních, ale v některých oblastech také nahrazuje dříve nepostradatelné materiály, jako je například dřevo.

Skleněné doplňky však nemusí mít nutně čirou podobu. Nejen kvůli vyšší míře nápaditosti, ale také kvůli praktičnosti se vyrábí skla barevná, kalená nebo třeba skla s potiskem. Existují však také tradiční využití skla, které se v čase zkrátka nemění. Důkazem jsou například okna nebo zrcadla.