Lékárník poradí, jak ušetřit

Lékárník poradí, jak ušetřit

Paracelsus byl alchymista, astrologa lékař, který učinil několik významných objevů a je považován za zakladatele novodobého lékařství. Přišel s novou doktrínou o nemocech, dával nemocem nová jména, zcela nově je klasifikoval jak podle příčin, tak podle projevů. Není proto divu, že jeho jméno nesou některá lékařská zařízení.

Lékárna Paracelsus je na náměstí T. G. Masaryka v Moravském Krumlově. Prodávají se v ní nejen léčiva a farmaceutické výrobky na lékařský recept, případně ve volném prodeji, lidé si sem mohou zajít také pro léky, určené pro jejich zvířecího společníka. Nechybí ani vitamíny, tolik žádané zejména v podzimním a zimním období, když se ochladí a začnou plískanice, léčební kosmetika, která bude vyhovovat i jedincům s dermatologickými problémy a kojenecká výživa. Bonusem pro zákazníky, kteří mají nějaký ortopedický problém, cukrovku nebo jen při práci hodně stojí, je prodej zdravotní obuvi. Je měkká, pohodlná a nikde netlačí.

Každý pacient má právo si vybrat lékárnu, která mu vyhovuje, zejména takovou, která je blízko jeho bydliště a kde mu lékárník ochotně a rád poradí. Lékárník je povinen na požádání informovat, jak se lék užívá, jak uchovává a jaké má účinky, včetně těch nežádoucích. Někdy se stane, že lékař pacientovi předepíše jiný přípravek než při předchozí návštěvě, je lepší se rovnou zeptat v lékárně na podrobnosti, než potom doma tápat.

Stává se, že lékárna nemá konkrétní předepsaný lék na skladě. Lékárník smí pacientovi nabídnout jiný přípravek, který obsahuje stejnou léčivou látku a je shodný z hlediska účinnosti a bezpečnosti. Pokud pacient se změnou nesouhlasí, lék se musí objednat. Při výdeji léčivého prostředku se pacient může předem ptát na cenu, u částečně hrazeného léku na doplatek. U výdeje částečně hrazeného přípravku na lékařský předpis se pacient má právo ptát na možnost záměny za shodný lék s nižším doplatkem.