Dřevo nejen na dřevostavbu

Dřevo nejen na dřevostavbu

Dřevo je nejen v dnešní době hojně využívaným materiálem. Nepoužívá se jen v jeho naturální podobě, ale je přítomné i ve věcech, které na první pohled dřevo ani vzdáleně nepřipomínají. Jednou z nich je třeba papír. Bez našich diářů jsme v dnešním hektickém světě jako bez ruky, školáci by se bez svých písanek učili psát jen velmi těžko a nic nenahradí vůni listů papíru v naší oblíbené knížce. I když se doba pomalu ale jistě digitalizuje, stále tu jsou oblasti, kde bychom se bez papíru zkrátka neobešli.

Nejen papír, ale i další výrobky ze dřeva jsou s našimi životy už tak spjaté, že si bez nich naše běžné fungování prakticky neumíme představit. Například takový nábytek. Minimálně jedna skříň, stůl, židle nebo postel v místnosti, kde se právě nacházíme, je ze dřeva vyrobená, nebo má na sobě alespoň dřevěné prvky. Dřevo je totiž nejen velmi praktické, ale také esteticky velice dobře využitelné.

Pokud nejsme vášnivými kutily, kteří touží po tom, vyrábět si nábytek sami, všechny zmíněné věci už asi koupíme v takové podobě, v jaké je budeme následně využívat. Nicméně nastat mohou i situace, kdy budeme potřebovat dřevo v jeho přírodní podobě. Tato potřeba se nejčastěji týká staveb. Spousta lidí si dnes domy raději staví podle vlastních představ, než aby je kupovali už hotové. A to je přesně doba, kdy se bez dřeva neobejdeme. Nejen dřevostavby, ale také normální stavby obsahují dřevěné prvky. Dřevo na běžné stavbě využijeme třeba na základové bednění, krovy nebo třeba schodiště.

Protože ne každý má k dispozici dřevo na pokácení a už vůbec ne nástroje a technické vybavení, kterým se dá dřevo zpracovat, můžeme řezivo sehnat na pile. Na pile seženeme nejen dřevo na velké stavby, ale například také řezivo pro drobné architektonické prvky do zahrady nebo pergoly. Speciální kategorii potom tvoří obalové materiály, tedy palety. Na pile najdeme nejčastěji domácí jehličnaté dřeviny jako je smrk, borovice, jedle nebo modřín.