Starejte se o zahradu, ona vám to vrátí

Starejte se o zahradu, ona vám to vrátí

Léto na zahradě je něčím úžasným, dlouhé letní noci trávit u grilování, horké dny se chladit u bazénu, a především užívat si dobrůtek, které zahrada nabízí. Jahody, třešně, hrášek, a mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny, to vše přímo pod nosem, to je značka ideál. Avšak tropickými vedry, která jsou poslední roky pro léto typická zahrada trpí, stejně jako ostatní příroda nemá dostatek vody, půda praská a žádá si zvláštní péči, aby vše neuschlo. Jak se tedy o zahradu v tropických vedrech správně starat, aby netrpěla a vy si mohli užívat jejích plodů i odpočinku na pěkném trávníku?

Dostatek vody je základ, a to nejen pro zeleninové záhonky ale je vhodné myslet i na stromy a pořídit zavlažovací systém pro trávník. Nemá cenu kropit rostliny vodou, pokud na ně praží slunce, to se voda rychle vypaří a přinese víc škody než užitku. Málokdo bude vstávat brzo ráno, aby pokropil trávník, proto je ideálním časem na zalévání večer, kdy už není takové horko a nesvítí slunce. Rostlinám dělá nejlépe odstátá voda ze sudu, to je i ekonomické pro vás, když schraňujete dešťovou vodu. Ledová voda z hadice by květinám mohla způsobit tepelný šok a chlor pro ně také není ideální. Zeleninové záhonky nepřelévejte a vod lijte přímo ke kořenům, jinak se na vlhkých listech může začít dařit houbovitým chorobám. Je dobré myslet i na to, že každá rostlinka má jiné potřeby závlahy, některou stačí zalít jednou za pár dnů jinou denně a v jiném množství.

Ve výbavě žádného zahrádkáře však nesmí chybět kvalitní zahradní ruční nářadí. Aby se voda mohla dostat ke kořenům je třeba ji občas prokypřit hráběmi nebo kultivátorem, nůžkami je vhodné pravidelně odstraňovat přebytečné listy u některých rostlin, a vy více výživy mohlo jít do plodů a ulehčilo se jim tak. Také se vyplatí pravidelně odstraňovat plevel, aby nebral vodu rostlinám, ve vybavení by tedy neměla chybět ani motyčka. Hlavní je však na péči o zahradu nezapomínat a hezky se o ni starat, jedině tak přinese radost, ovoce i zeleninu.