Aby podlaha dlouho vydržela

Aby podlaha dlouho vydržela

Podlaha je základem každého interiéru, dává mu charakter a respektuje způsob využívání prostor.

Každý by si přál, aby podlaha sloužila minimálně desetiletí, k tomu je ale potřeba se o ni skvěle starat. Obnovit lze hlavně podlahu ze dřeva, všechny ostatní typy se sice opravit dají, ale potřebujeme k tomu další součástky. Proto je rozumné zbytky materiálu schovat. Pokud je nemáme, je jednodušší podlahu vyměnit.

Do interiérů se dávají podlahy dřevěné, laminátové, vinylové, korkové, z PVC a marmolea. Trendem jsou bambusové podlahy. Často se podlaha také zakrývá zátěžovým kobercem nebo pokrývá dlažbou. Nezničitelné jsou kamenné koberce.

Zametání, vytírání a vysávání patří k nejzákladnějším druhům údržby. Různé systémy s mopy slouží k vytírání téměř do sucha, zametání může usnadnit ruční vysavač a málo oblíbené vysávání obstará robotický vysavač.

Dřevěné podlahy jsou sice drahé, ale když se opotřebují, dají se zrenovovat jako celek. Dřevěná podlaha se nikdy neokouká a po rekonstrukci nikdo nepozná, že není nová.

Laminátová podlaha se dá pořídit mnohem levněji, má také dlouhou životnost, nepřeberné množství odstínů a snadno se udržuje. Určitou nevýhodou je to, že je pocitové chladná. Pokládka podlah z laminátu je sice snadná, ale pokud není správně dodržen technologický postup, dokáže být hlučná. Patří mezi krytiny, které stačí zamést, popřípadě vysát. Vytírat se může jen mokrým hadrem, škodí jí rozlitá voda. Nízká cena je i u podlah z PVC. Polyvinylchlorid se dává hlavně tam, kde je třeba mít hygienické a vodě odolné podlahy. Cena závisí na tloušťce nášlapné vrstvy, počtu vyztužujících vrstev a typu podkladu. Stačí ji zamést nebo vyluxovat. Velmi oblíbené jsou podlahy z vinylu. Jejich povrch je příjemný, odolný proti poškrábání a nejsou hlučné. Pokládka je snadná, jednotlivé dílce se po čase dají vyměnit. Dalším oblíbeným a trvanlivým materiálem na podlahy je marmoleum z přírodních surovin a pocitově teplý korek.