Ideální kombinací je dřevo a hliník

Ideální kombinací je dřevo a hliník

Hodně lidí si při zařizování, případně při rekonstrukci svého bytu nebo rodinného domu klade otázku, jaký zvolit typ oken. Ideální  jsou taková, co dobře izolují, nemusejí se opakovaně natírat a současně dobře vypadají. Dost dlouho byly jen tři možnosti – okna plastová, dřevěná okna nebo hliníková. Každý typ okna má svoje nevýhody. Plastová relativně rychle stárnou a v interiéru je poznat, že jsou z umělé hmoty. Dřevěná jsou velmi pěkná, ale je třeba se o ně starat a natírat je. Hliníková jsou skoro bezúdržbová, ale jejich tepelně-izolační vlastnosti nedosahují takové kvality jako u oken plastových a dřevěných. Navíc se hliník ne vždy hodí k interiéru bytu.

S novinkou přišla firma ALBO, která nabízí dřevohliníková okna. Kombinace obou materiálů je unikátní, protože se dají využít ty nejlepší vlastnosti obou materiálů. Je to bezúdržbovost hliníku a krása přírodního dřeva. Díky těmto vlastnostem v kombinaci s tepelně-izolačními vlastnostmi získá ten, kdo si zvolí tuto variantu do svého bytu, maximální kvalitu a užitnou hodnotu. V interiéru se můžeme těšit z rámu okna, vyrobeného z dřevěného masivu, zvenku je okno chráněno hliníkovým opláštěním. Majitel domu si může vybrat barevný odstín, takže okno bude plně ladit s fasádou. Nespornou výhodou dřevohliníkových oken oproti čistě dřevěným je jejich dlouhá životnost. Dají se zasklívat izolačními dvojskly i trojskly. Dřevo v interiéru může být z různých dřevin, s různou texturou i barvou. Na výběr jsou borovice, modřín nebo dub, a také exotické dřeviny jako meranti a mahagon. Dřevěný profil v interiéru i hliníkové opláštění zvenku mohou být elegantně zaoblené nebo moderně hranaté. Vysokou stabilitu okna zajišťují dřevěné profily začepované v rozích do sebe. Hliník se dá vyplnit izolační pěnou, potom dřevohliníková okna splňují přísné normy pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Není se třeba vzdávat ani klasických kastlových oken, navrhují se speciálně pro rekonstrukce historických objektů. Kastlové okno je vyrobeno z vícevrstvého lepeného hranolu, na venkovní rám je použit dvouvrstvý lepený hranol.