Vesnička má středisková

Vesnička má středisková

Jen málokdo nezná dnes už ikonický film od režiséra Jiřího Menzela Vesničko má středisková. Kromě výborných českých herců získala přední roli v tomto filmu právě malá vesnička ve středočeském kraji nesoucí název Křečovice. Do dnes, když se po ní projdete najdete mnoho míst, která jistě poznáte z filmu a budou se vám jevit povědomé. Už z dálky vás přivítá červená věžička barokního kostela sv. Lukáše. Tento kostel byl postaven již v roce 1350 rodem Křelovických rytířů z Křečovic, kteří měli v obci i své sídlo. I hřbitov obklopující kostelík se objevil ve filmu.

Z dalších míst potom bude vypadat povědomě dům popisný číslo 24, kde se odehrála známá scéna s couváním do betonového sloupku. I domy s čísly 26, 9 a 17 sehrály svou úlohu ve filmu. Nejvíce vás však atmosféra místa osloví na návsi u pomníku obětem první světové války, kdy si plně uvědomíte, jak to mají filmová místa k sobě blízko.

Když je řeč o této obci je třeba zmínit i další filmy, které se zde odehrávají. Těmi jsou „Farářův konec „a televizní film „Není sirotek jako sirotek“ které pojednávají o dílu a životě skladatele a houslisty Mistra Josefa Suka. Suk je znám především jako člen Českého kvarteta, které šířilo slávu české hudby po celém světě. Mimo to Suk působil jako profesor skladby na pražské konzervatoři a vychoval mnoho úspěšných hudebníků. V obci je mu kromě památníku věnováno muzeum s rodnou světničkou a alej. Pravidelně se tu také koná hudební akce nazvaná Sukovy Křečovice.

Nejen samotná obec ale i její okolí stojí za vidění Křečovický potok je přírodní památkou a okolní krajina je vskutku idylická. Najdete tu zříceniny hradů, pozůstatky oppida, zámek i rozhlednu.