Dřevěné krovy stále dominují

Dřevěné krovy stále dominují

Jednou z nejdůležitějších investic při stavbě domu je střecha. Je tvořena nosnou konstrukcí a střešní krytinou, celému domu poskytuje ochranu před povětrnostními vlivy a zabraňuje úniku tepla. Nosnou konstrukcí střechy je krov, jeho úkolem je přenášet zatížení od vlastní tíhy, skladby střešního pláště, sněhu a větru.

Tradičním materiálem pro zhotovení krovu jsou dřevěné hranoly. Přestože moderní technologie umožňují i ocelové krovy, tesařské práce jsou stále nejvyhledávanější. V České republice je zvykem používat vaznicovou soustavu, nahradila dříve rozšířené soustavy hambalkové. Jsou tady ale i jiné druhy střešních konstrukcí, na menší domy se užívá jednoduchá krokvová soustava, na nízké vlašská, na štíhlé střechy věžová. Při volbě typu krovu se zohledňuje řada parametrů. Nejdůležitější je rozpon, jaký má střecha překlenout, a také střešní sklon a klimatické podmínky v místě stavby. Konstrukce krovu se volí také podle představy majitele domu a toho, zda chce mít pod střechou obytné podkroví či nikoliv.

Při výběru střechy je nutné zvažovat poměr cena – výkon. Okamžité nízké pořizovací náklady okamžitě neznamenají úsporu. Ta se někdy projeví až po letech. Dodavatele je dobré vybírat na doporučení, reference si ověřit na internetu. Při předem sestaveném rozpočtu se vyhnete mnohým nepříjemnostem. Ideální je stavbu nové střechy nebo její rekonstrukci začít plánovat v zimě a k praktické realizaci přistoupit začátkem jara, s příchodem teplého počasí.

Střešní krytinu je nutné vybírat pouze z kvalitních materiálů, přírodní vykazují kromě vysoké trvanlivosti také optimální prodyšnost a vysokou mechanickou odolnost. Kvalitní střecha by měla odolávat UV záření, mrazu, sněhu, kroupám a dalšímu mechanickému tlaku, měla by být nehořlavá a mrazuvzdorná. Nejdelší životnost, a to až stoletou, mají skládané krytiny z pálených keramických nebo betonových tašek. Tento typ materiálu také zaručí klidné bydlení i při silném dešti nebo kroupách. Po letech provozu se naštípnuté nebo prasklé střešní tašky dají snadno vyměnit. Pálená střešní krytina dovoluje použít sklon střechy od dvanácti do devadesáti stupňů.

Střecha, její tvar, plocha a provedení mají vliv na spotřebu tepla při vytápění. Tepelné rozdíly při různých tvarech střech jsou překvapivě výrazné, lépe jsou na tom v tomto směru střechy s nižším sklonem.