Nechte práci strojům, když můžete

Nechte práci strojům, když můžete

Pevné základy jsou jistě základem každé stavby. Mnozí by s možná mohli myslet, že první krok, který musí podniknout, když chtějí stavět dům, je vzít lopatu a pustit se do kopání. To však není jen tak. Úplným základem je mít návrh domu, jeho architektonický plán, abyste vůbec věděli, jak velké místo pro základ je potřeba a kopat bez geologického průzkumu podloží domu je špatný nápad. Potřebujete vědět co od podloží můžete čekat, znát důležité hodnoty a samozřejmě nenámrazovou hloubku. Už z toho je jasné, že kopání základů není čistě jen o množství manuální práce, ale že je k tomu třeba i něco vědět.

Jakmile získáte vše potřebné informace můžete vzít lopatu a pustit se do práce. I tento rok jde však mnohem jednodušeji, nežijeme ve středověku tak proč nevyužít skvělé možnosti ulehčení práce jako nám nabízí například pásový bagr 20t by byla škoda. S ním jde kopání základů a další zemní práce jedna radost a vy se jen spokojeně můžete dívat, jak se hromadí zemina. A to je právě další krok, na který byste museli myslet, pokud byste nenechali práci na odbornících a jejich stojích. Nahromaděnou zeminu je třeba někde skladovat, někam odvézt. Pokud se vám nechce shánět kontejner a auto, které ho odveze, domluvte si jednu firmu na všechny zemní práce.

Když už jsme u výčtu práce, kterou si můžete ušetřit, přeskočme od začátku stavby hned na její konec. Mnozí si řeknou, že jakmile je dům postavený, všechna práce je hotová. To však jen málokdy je pravda. Terén kolem domu je z vožení cihel, skladování materiálu a dalších nezbytných prací většinou dost zničený a vybudovat pěknou zahradu, také dá mnoho práce. Proto jakmile už na pozemku budete mít těžké stroje a bagry, nezapomeňte na úpravu terénu.