S přesností na tisíciny milimetrů

S přesností na tisíciny milimetrů

Když se řekne strojírenská výroba, každý si představí práci s kovem. Jen odborníci vědí, že ve strojírnách se opracovávají nejen drobné dílce, ale i odlitky do hmotnosti až 12 tun. Dělá se tady sériová výroba i kusová, vyrábějí se přípravky na výrobu a stroje se také opravují. Proto strojírny musejí mít rozsáhlé výrobní a skladovací prostory, většina obráběných dílů se prostě do zásuvek a poliček neuloží. Manipuluje se s nimi za pomoci vysokozdvižných vozíků a jeřábů, které unesou i ty největší kusy, dvanácti tunové.

V dokonale vybavených výrobních strojírenských halách se provádí soustružení, frézování, broušení, svařování, lisování, ohýbání, obrážení, protahování, úpravy i nátěry.

Soustružení se provádí na karuselech do průměru 1150 milimetrů, výšky 900 milimetrů a váhy 3000 kilogramů nebo také na vodorovných soustruzích do průměru 800 milimetrů a délky 4000 milimetrů, případně na automatech do průměru 50 milimetrů. Sériové zakázky se zpravidla zhotovují na CNC soustruzích.

Další činností, které se ve strojírnách provádí, je frézování. Frézuje se na vodorovných i svislých frézkách do váhy 300 kilogramů, frézuje a vrtá se na vodorovných vyvrtávačkách s maximálními rozměry 5000 x 3000 x 2000 milimetrů a váze 10 000 kilogramů. Na radiálních vrtačkách se vrtá do velikosti obrobku, s roztečnou kružnicí 2940 milimetrů a výškou 1250 milimetrů. Brousí se naplocho do maximální velikosti obrobku 700 x 2000 milimetrů, nakulato do průměru 630 milimetrů, délky 4000 milimetrů a váhy 2500 kilogramů. Strojírny provádějí také bezhroté broušení, hoblování, svislé obrážení, vodorovné protahování a vysokofrekvenční kalení. Někdy je potřeba větší obrobky rozdělit na menší kusy, dělení materiálu se provádí na numerických pásových pilách nebo za pomoci tabulových nůžek. Jednotlivé díly se také svařují, a to v oxidu uhličitém a ve směsných plynech. Mezi činnosti, které strojírenské provozy svým zákazníkům nabízejí, patří také válcování závitů.

Stroje najdete v obrobnách, těžkých i CNC. Protože na kvalitu strojírenských výrobků jsou kladeny velké nároky, výstupní kontrola ke velmi přísná a provádí měření na 3D zařízeních. Tímto způsobem se přeměřují délky, průměry, rozteče, úhly, vzájemné polohy, kruhovitost, válcovitost, rovinnost a házivost. Vše s přesností na tisíciny milimetrů.