Ztraceni mezi Bechyní, Táborem a Soběslaví

Ztraceni mezi Bechyní, Táborem a Soběslaví

Jen v málokteré jiné zemi se vám stane, že při následování jedné řeky potkáte na tak malém úseku cesty tolik zajímavostí. Běžně krajinou jen projíždíme po dálnici ve snaze se dopravit z jednoho místa na druhé, ale ona i samotná cesta a objevování malých a na první pohled nenápadných krás, mezi honem za turisticky propagovanými zajímavostmi, má své neodolatelné kouzlo a člověk si všimne mnoha věcí, které jinak přehlížel. Proto když jednou pohodlí auta vyměníte za kolo, na které poté co si prohlédnete zámek v Bechyni nasednete a vydáte se proti směru Lužnice k Táboru, rozhodně nebudete litovat.

 

Červená značka vás zavede k vodopádu pod Libuší, o několik kilometrů dál narazíte na zříceninu hradu Dobronice, jehož věž upoutá zrak už z dálky a než dorazíte do Tábora potkáte po cestě ještě mnoho kaskád a vodopádů. Po cestě se samozřejmě můžete v řece i schladit a než se nadějete octnete se ve městě odkud na své výpravy vyráželi husité. O Táboře není třeba dlouze psát, samozřejmě který za cestovatel by neprozkoumal zdobené štíty domů, gotickou radnici nebo středověké podzemí. Jakmile se tímto historickým městem dostatečně pokocháte a objevíte i ty nejzapadlejší uličky, je čas vyrazit zase na cestu.

Kolo je na tento výlet vzhledem k jeho délce ideální prostředek, ale pro ty, které láká spíše pěší turistika není vůbec překážkou následovat tuto trasu pěšky. Opět pokračujeme v protisměru Lužnice, směr na Sezimovo Ústí, kde je pěkná zastávka u Benešovy vily. Za rybníky v Plané nad Lužnicí stojí za to udělat si malou zajížďku přes obec Košice na rozhlednu Čermákův vrch, abyste se také mohli potěšit výhledy z ptačí perspektivy. Když se poté vrátíte na původní lužickou cyklostezku, brzy vás už přivítá město Soběslav s gotickým hradem, kostely i dalšími zajímavostmi. Jihočeský kraj poté ukrývá ještě mnoho krás, takže v cestě plynule můžete pokračovat kterýmkoliv směrem a všude narazíte na něco pěkného.