Rekuperace do provozoven i do domů

Rekuperace do provozoven i do domů

S klimatizacemi nebo jednotkami na výměnu vzduchu jsme zvyklí se potkávat spíše mimo domov, v kancelářích, obchodech, výrobních halách nebo kdekoliv jinde kde je nutná výměna vzduchu. Ovšem systém rekuperace neboli řízeného větrání stále více proniká i do běžných domů. Zvláště u těch pasivních, které jsou dokonale zateplené před ztrátami tepla, je neustálá výměna vzduchu nutností, aby nevznikala vlhkost a plísně. Ale mít neustále otevřené okno by se rozhodně nevyplatilo, obzvlášť v zimě se okny ztrácí velká část tepla. A v místnostech, kde člověk běžně tráví svůj čas je kvalitní vzduch základem.

Výhodou rekuperace oproti obyčejnému větrání je zpětné získávání tepla, kdy nově přiváděný čerstvý vzduch dokáže i zahřívat a nedochází tak k žádným tepelným ztrátám. Někdy dokonce rekuperace dělá společníka topení, co se týká stálé příjemné teploty v domě. Ve velkých provozech, kuchyních nebo jinde kde v místnosti vnikají škodlivé látky rekuperační výměníkové jednotky dokáží vypouštěný vzduch přes filtry vyčistit a nečistoty, zejména prachové částice se nedostávají do atmosféry, což mnohdy požadují normy. Pokud se bojíte si systém řízeného větrání domů pořídit, protože bude masivní a hlučný jako například starší jednotky v supermarketech, vůbec se nemusíte bát. Tyto systémy jsou přizpůsobeny podmínkám, které mají odvětrávat, ve velké výrobní hale, kde vzniká hodně prachu tak spíše narazíte na typické trubky vedoucí pod stropem, ale v rodinném domě jsou tyto systémy vyřešeny elegantně a nenápadně.

Co je ještě dobré vědět je, že je rozdíl mezi klimatizací a rekuperací. Klimatizace vzduch ochlazuje a podle potřeby umí měnit i jeho vlhkost, kdežto u rekuperace vždy záleží na vstupních podmínkách, tedy jaká je teplota vzduchu venku a vevnitř. Ve výrobních prostorách, kde nevadí větší prostor, který bude jednotka zabírat a hluk, se můžeme setkat s komplexním řešením kombinace rekuperační jednotky s teplovodním ohřívačem a adiabatickými chladícími jednotkami, které umožní celoroční udržování stálého mikroklimatu uvnitř místnosti. Pro běžné domy však odborníci navrhnou jiná a výhodnější řešení.