Nejen pro vášnivé zahradníky

Nejen pro vášnivé zahradníky

I když jsou naše zahrady v těchto dnech zahaleny bílým pláštěm, nebo alespoň v nečinném a mrazem pokrytém stavu, zahradní kutilové nikdy nespí. Jarní období se pomalu ale jistě blíží a spolu s ním také kompletní údržba zahrady po náročné zimě, při které se neobejdeme bez motorových pomocníků.

Zima je také dobrým časem na nákup a postupné vybavování našeho zahradního náčiní. Vzhledem k tomu, že nás ještě netlačí čas a naše zahrada každým dnem nezarůstá a nežádá si pravidelné úpravy, můžeme se výběru té správné zahradní techniky v klidu a detailně věnovat. Taková zahradní technika, i když není cenově zcela nedostupná, není úplně levnou záležitostí. Proto je asi v zájmu každého zahradníka vybrat si takovou, která bude nejen spolehlivá a kvalitní, ale také nám nějaký ten rok vydrží.

K tomu, abychom nemuseli zahradní nářadí každý rok obměňovat, ale nestačí jen nakoupit to nejkvalitnější, co a trhu najdeme. Důležitá je také pravidelná péče a údržba nevyjímaje zimní měsíce, ve kterých na ni má spousta z nás tendenci zapomínat.

Nevětším nepřítelem zahradní techniky je pochopitelně koroze, a ta hrozí o to víc právě v zimních měsících. Je třeba mít na paměti, že by měla být uložena na pokud možno suchém a chladném místě. Při zimní údržbě bychom neměli zapomínat také na motor. Pokud máme čtyřdobý vertikální motor, který najdeme zejména u pohonů sekaček či traktůrků, stačí z motoru demontovat zapalovací svíčku a několikrát jej protočit přes startovací zařízení nebo elektrický startér. Tímto krokem se spalovací prostor pročistí od oleje a motor je konzervován na zimní období.

K tomu, abychom takovou údržbu mohli provádět, však musíme také nějakou techniku vlastnit. Ti z nás, kteří se do zahrádkaření teprve vrhají, jistě uvítají jakoukoliv dobrou radu. Té se jim spíše než na internetových obchodech, které jsou fenoménem dnešní doby, však dostane v kamenných prodejnách od prodejců odborníků. Některé prodejny nabízejí mimo zahradní techniku také některé další stroje jako například stroje na svařování. Jednou z prodejen, která nabízí svařovací a zahradní techniku, najdeme třeba v Kladně.

Ať už jsme tedy kutilové, kteří chtějí vyměnit své opotřebované stroje za nové, nebo se teprve do „zahradnické branže“ vrháme, určitě stojí za to navštívit nějaký obchod se zahradní technikou, kde nám poradí, jakou přesně vybrat pro naše účely.