Není trávník jako trávník

Není trávník jako trávník

Zelené podlouhlé stébla trávy, které sem tam střídá jetel nebo jiná drobná rostlinka. Trávník si umí představit každé malé dítě. Ne všechny trávníky jsou však stejné.

I když jsou všechny trávníky zelené, mohou se poměrně zásadním způsobem lišit, což poznáme mimo jiné hned z bližšího pohledu na něj. Lidé, kteří nemají rodinný dům se zahrádkou ani chalupu, na kterou se jezdí v letních měsících rekreovat, znají trávníky spíše jen z pozice pozorovatelů. Nějaký vidí na louce, nějaký v parku a nějaký míjí cestou do práce podél chodníku.

Trávník však není záležitostí z daleka jen zahrádkářů. V podstatě každý z nás, kdo má nějaký pozemek a nechce ho mít celý zalitý betonem nebo neforemnou hlínou, bude nějaký ten trávník pravděpodobně potřebovat.

Pokud se rozhodneme založit si vlastní trávník, neexistuje lepší období než jaro. Jarní měsíce přináší dostatek vláhy, vyšší denní teploty a jen výjimečně slabé noční mrazíky, tedy ideální podmínky pro zdravý růst našeho trávníku.

Důležité je také, jaký typ trávníků zvolíme. Typ trávníku vybíráme především podle účelu, pro který ho budeme využívat. Jiný typ trávníku zvolíme u velkolepého sídla a jiný zase u rodinného domku plném dětí a zvířat.

Travní semena si dnes naštěstí nemusíme míchat sami, ale existují již připravené travní směsi určené pro specifické potřeby. Abychom se ve výběru příliš neztráceli, jsou směsi často pojmenovány právě podle budoucího využití. Ve specializované prodejně tak najdeme směs s názvem Stín, Sport či Parková směs.

Naprosto zvláštní kategorií trávníků jsou takzvané sportovní trávníky. Rozdíl mezi sportovním upraveným trávníkem a trávníkem který nám roste před domem a posekáme ho zhruba jednou za dva týdny, poznáme na první pohled. Takový sportovní trávník tak může vzbuzovat až dojem umělé trávy. Nenechme se ale mýlit. Tento dokonalý, na milimetry přesně zastřižený koberec ležící uprostřed fotbalového stadionu umělý rozhodně není.

Dokonce i sportovní trávníky mají své specifické podkategorie. Jiný trávník využijeme na zmíněný fotbal a jiný zase na golf. Je asi jasné, že nároky, které jsou na sportovní trávníky jsou velice vysoké, jelikož jakákoliv výraznější nerovnost by mohla zásadně ovlivnit průběh nebo i výsledek hry.

Takový trávník na fotbalovém hřišti bychom sami zaseli jen těžko. Proto existují specializované firmy, které mají na výstavbu fotbalových hřišť patřičné prostředky a znalosti. Takové firmy nám trávník nejen zasejí, ale často se také starají o jeho pravidelnou údržbu či v případě potřeby i o jeho rekonstrukci.