Natíráme plot

Natíráme plot

Zima a vystavení povětrnostním vlivům nemá pozitivní dopady na žádný materiál. Ať už máte tedy kolem domu kovový nebo dřevěný plot nebo na zahradě pergolu se zahradním nábytkem, rozhodně nepodceňte péči o ně. Dřevo jednou za čas potřebuje nalakovat a kov natřít ochrannými vrstvami proti korozi.

Dřevěný plot si žádá větší rekonstrukci zhruba každých pět let. Dřevo jakožto přírodní materiál má omezenou životnost a může se stát, že některé laťky budou uhnilé a bude potřeba je vyměnit. Jakmile se postaráte o tuto část oprav přichází na řadu nátěr a vzhledem k velkému výběru barev a laků s rozdílnými vlastnostmi také volba, jaký zvolit. Předně je dobré vědět co od plotu chcete, jestli to je přírodní vzhled nebo například pohádkově bílé laťky. Pro zachování přírodního vzhledu se nejvíce hodí lazurovací lak, transparentní nátěr, který je bohatý na pigmenty a chrání dřevo před přírodními vlivy i UV paprsky. Pokud toužíte spíše po výraznějším plotu, pak vsaďte na krycí nátěry.

K samotnému nátěru je poté třeba vědět, že než se do natírání pustíte, musíte v první řadě materiál dokonale očistit. Nejdříve ho musíte zbrousit ocelovým kartáčkem nebo brusným plátem, finální obroušenou plochu poté očistit a omést. Jakmile provedete tyto úpravy můžete natírat. Natírejte za teplého počasí ale ani přímé slunce moc barvám nesvědčí. Nátěr se aplikuje ve třech vrstvách a každou nechte pořádně zaschnout, než přidáte další.

S kovy je to potom podobné, také je nutné před nátěrem vhodně upravit povrch, zbavit ho všech předchozích barev, odmastit ho lihem nebo ředidlem, a nakonec zvolit vhodnou barvu. Ven se nejvíce hodí syntetické barvy, které dokáží dobře odolávat vrtochům počasí. U kovů je dobré volit i barvy s antikorozní úpravou. Nabídka je opravdu široká a pokud si nevíte, jaký ty barvy zvolit, nejlépe vám poradí přímo na prodejně.