Minimalismus moderních domů

Minimalismus moderních domů

Tradičním domkům s červenou špičatou střechou a vysokým černým komínem, už dnes téměr odzvonilo. Čím modernější dům, tím méně výrazná střecha i barva.

Dnešní době vládne jednoduchost. Dříve šedivé jednolité domky, jejichž omítka se třpytila, když na ni zasvítilo slunce, vystřídaly po totalitě barevné a živé domy pastelových barev. Oranžová, žlutá nebo dokonce růžová. Jako by platilo heslo, čím pozitivnější barva domu, tím lepší.

V současnosti však rodinné domy prochází další inovací a jejich vzhled se opět mění. Podobně jako jsou interiéry zařizovány v moderním a studeném duchu s bílým nábytkem a skleněnými dveřmi, fasády domů na tom nejsou jinak. Opět se tedy vracíme zpět k šedé a bílé barvě, nicméně už se netřpytí, ale je matná a působí spíše chladným dojmem. Tvary moderních domů jsou potom tak nějak „složité svou jednoduchostí“. Dvoupatrový domek připomíná dva jinak natočené obdélníky položené na sobě. Okna dnes připomínají spíše prosklené obdélníkové pláty s minimálním orámováním a celkově čím více prosklených částí na domě máme, tím modernějším dojmem působí. K takovýmto specifickým tvarům a „holým designům“ by se jen s těží hodila tradiční střecha. Většina těchto domů proto na první pohled vypadá, jakoby střechu ani neměla. Ale má. Jenom je plochá.

I „plochá“ střecha však musí mít nějaký spád, který se obvykle pohybuje mezi 3 až 10 procenty. V opačném případě by se totiž na střeše po děšti držela voda a tvořily se kaluže. Plochá střecha navíc není jen věcí moderního designu. Pokud je udělaná správně, dokáže nám ušetřit peníze nejen za samotnou výstavbu, ale také za energie. Za prvé se u ploché střechy nemusí stavět krokve a při její izolaci budeme izolovat podstatně menší plochu, než u její špičaté kolegyně.

Navíc s plochou střechou sice nemůžeme mít útulné podkroví, ale zato se dá využít úplně jinak, například jako prostorná terasa. Kdo si dřív uměl představit grilovat na střeše svého domu? A niní to jde. Podobně jako ploché střechy ponechávají možnost v budoucnu přistavět další patro. Pokud se tedy rodina nečekaně rozroste, máme „na čem stavět“.

To, že je střecha plochá však nenznamená, že je její výstavba nebo navržení jednodušší. Právě naopak. Je proto dobré svěřit návrh a výstavbu střechy do rukou odborníků, kteří nám s tím dokáží poradit a pomoci.