Topit můžeme i při výpadku elektřiny

Topit můžeme i při výpadku elektřiny

Málo kdo z nás si dnes uvědomuje, v jakém luxusu si žijeme. Drtivá většina lidí má své domy s pevnou střechou a čtyřmi stěnami, práci, do které mohou každý den docházet a vydělávat tak peníze pro sebe i svoji rodinu a dokonce má většina rodin k dispozici alespoň jedno auto. Vzhledem k tomu, že žijeme mezi státy, kde jsou tyto věci naprosto běžné, často zapomínáme, že nejsou vůbec samozřejmostí. Jinak tomu není ani s topením.

Jen těžko si dnes představíme byt či dům, ve kterém se netopí. Když venku zuří mrazy, automaticky přemýšlíme nad tím, že se před zimou ukryjeme u nás doma. Snad nikdo už dnes k zatápění nevyužívá krb nebo kamna a pokud je doma má, slouží spíše k dekoraci než-li k udržování tepla. Na luxus vytopení všech místností našich domovů jsme si dnes zvykli natolik, že montujeme ústřední topení nejen do našich domů, ale dokonce i do chalup.

Ústřední topení je systém složený z kotle nebo krbu, oběhového čerpadla a radiátorů. Aby ústřední topení fungovalo, musí fungovat kooperace všech jeho zmíněných složek. Kotel má za úkol vodu ohřívat, oběhové čerpadlo ji zase musí rozvádět z kotle do radiátoru, prostřednictvím kterých se potom do našeho domu dostává kýžené teplo. Nicméně výpadek elektrické sítě, který je v dnešní době z důvodu přetížení poměrně častý, by mohl zastavit oběhové čerpadlo. Důsledkem toho by teplo z kotle přestalo být odváděné do radiátorů a neodváděná voda by se v kotli začala vařit a měnit v páru. Kotel plný žhavého paliva by se potom mohl zničit.

Řešení výměny zničeného kotle by pro nás později mohlo být nepříjemné nejen kvůli množství peněz, které do něj budeme muset opět investovat, ale také kvůli odstávce celého topení. Je proto dobré takovým haváriím předejít použitím náhradního neboli záložního elektrického zdroje.

Na trhu dnes najdeme mnoho typů náhradních zdrojů. Vybrat si můžeme například univerzální náhradní zdroj, který umožní automaticky zapínat oběhové čerpadlo v závislosti na teplotě vody v kotli.