Podkrovní byt je třeba pořádně zateplit

Podkrovní byt je třeba pořádně zateplit

Podkrovní prostory v mnoha domech a bytech zůstávají nevyužité nebo slouží jen jako půda, ze které se stává postupem času spíše skladiště. Přitom to je škoda, prostory těsně pod střechou mají svými atypickými dispozicemi své kouzlo a v době, kdy pozemky stojí stále více, může být velmi praktickým řešením si udělat podkrovní byt. Ten je však většinou spojen s rekonstrukcí střechy, protože prostory mnohdy nejsou uzpůsobené bydlení a je tam málo oken, příliš tam táhne a není dost odizolovaná ani proti hluku. Střecha je u takového bytu zcela zásadní, a tak si u jejích oprav dejte záležet. Při dobrém počátečním plánování a návrhu si později ušetříte mnoho práce.

Při stavbě je třeba počítat s výškami stropů, které nesmí být příliš nízko, se šikmými stěnami i s nosnými zdmi a trámy. U starších domů je třeba si dát pozor, aby památkáři větší úpravy střechy a zbudování více střešních oken povolili. Jakmile budete mít návrh od architekta a statika, zbývá najít šikovnou firmu, která se na stavbu nebo rekonstrukci střech a všechny úkony s ní spojené zaměřuje. Na co opravdu nesmíte zapomenout jsou izolace. Teplo jde podle zákonů fyziky nahoru, a tak střechou ve velkém uniká a hrozí že v bytě bude v zimě příliš chladno a v létě naopak horko k nesnesení. To vše však může vyřešit vhodně zvolená střešní izolace.

Vzhledem k náročnosti provedení a ke pohodlí bydlení, se nedoporučuje se do zateplení střechy pouštět na vlastní pěst. Už jen vhodný výběr izolace, materiálu, ze kterého bude, jeho tloušťky a dalších vlastností je věda. Izolace navíc brání i vlhkosti a hluku, aby se vám dostal do bytu. Vybudování střešního bytu se může jevit jednoduše, ale vzhledem ke statice a všem požadavkům je lepší si přizvat odborníky.