Reflexní prvky uvidíte i ve tmě

Reflexní prvky uvidíte i ve tmě

V dopravě platí ještě mnohem více než jinde heslo „vidět a být viděn“. Můžeme být sebevíce opatrní, ale pokud máme na sobě tmavé oblečení bez reflexních prvků, může se nám stát, že nás okolí přehlédne. Pro naši osobní bezpečnost je lepší, když nás při pohybu na silnici nebo v její bezprostřední blízkosti všichni dobře vidí. Nezbytné jsou reflexní vesty za tmy nebo zhoršené viditelnosti pro motorkáře, jejichž oblečení zpravidla nebývá příliš výrazné. Vyrábějí se v základním černožlutém provedení, které má homologaci CE. Jsou na zip a s hrubým síťováním, aby se rychle a pohodlně oblékaly a nebránily funkci větracích otvorů v motobundě. Na bocích vesty jsou suché zipy, které dovolují přizpůsobit velikost každému typu postavy. Pokud by někomu základní jednoduchá varianta připadala fádní, může si objednat originální vestu, přesně podle svých představ. Na záda takové reflexní vesty se dá vložit obrázek nebo logo podle vlastního návrhu. Grafik návrh připraví pro tisk a pokud se výsledná podoba vesty zadavateli líbí, vesta jde do výroby. Menší znak, nášivka se jménem, krevní skupinou nebo jinou informací mohou být umístěny i na přední straně vesty.

Reflexní vesty nosí také učitelé a žáci autoškoly. Učitele poznáte podle velkého písmene „L“ na zádech. Střih jeho vesty je pohodlný a umožňuje přístup do náprsní kapsy a bočních kapes bundy. Vesta pro žáka se obléká přes hlavu, je označena také „elkem“ a její velikost se upravuje na bocích pomocí suchých zipů.

Reflexní vestičky nosí na vycházky ve školičce i děti. Pro ně se vesty dělají ve tvaru peleríny, ve žluté, oranžové, zelené a červené barvě. Není od věci pořídit si reflexní vestu také na další aktivity, například pro jízdu na kole, běhání, jízdu na koni nebo jen pro běžnou chůzi. V rozhodném momentu může taková drobnost, která se vejde do kapsy a stojí pár korun, zachránit život.