Jaké výhody má daňový poradce

Jaké výhody má daňový poradce

Daňovému přiznání se vyhne jen málokdo. Musí ho pravidelně každý rok podávat podnikatelé, živnostníci ale i další lidé, kteří splňují podmínky na jeho podání. Ti, kdo si na tento úkol domluvili služby daňového poradce, mají vyhráno. Nejen, že pokud na úřad nahlásili, že za ně přiznání zpracuje poradce mají o tři měsíce posunutý termín jeho podání, ale také si ušetří starosti s vyplňováním, a především díky odborným radám můžou využít naplno daňové optimalizace. Ovšem pokud si vzpomenete pozdě, že je třeba přiznání odevzdat a najednou řeknete, že vám ho udělá poradce a budete doufat v posunutý termín, máte už bohužel smůlu. Tento krok musel být dostatečně dopředu nahlášen.

A v čem všem konkrétně potom spočívají výhody daňového poradenství? Daňový poradce je ve svém oboru odborník, ví přesně jak se pohybovat v dané legislativě a jak se o svého klienta postarat tak, aby na daních neplatil zbytečně mnoho a měl je co nejvíce optimalizované. Zároveň tím každý podnikatel získá více času na svoje záležitosti a nebude muset dlouhé hodiny přemýšlet na co nesmí v přiznání zapomenout a jak ho sepsat co nejlépe.

Možná si mnozí říkají, proč by s daňovým přiznáním a optimalizací daní nemohl pomáhat účetní, který se stará o účetnictví a má nejlepší přehled o finančních pohybech týkajících se firmy a podnikání. Důvod je jednoduchý, stejně jako je zubař lékař, ale rozhodně by neměl operovat srdce, asi tak se liší účetní a daňový poradce. Oba to jsou nenahraditelní odborníci, ale každý ve svém oboru. Účetnímu mohou unikat některé daňové předpisy a souvislosti a naopak. Hlavní rozdíl však spočívá v tom, že daňový poradce je pojištěný pro případ vlastní chyby a když něco pokazí, odpovědnost jde na něj.