I živý stromek může Vánoce přežít ve zdraví

I živý stromek může Vánoce přežít ve zdraví

Výběr vánočního stromku může pro některé lidi představovat poněkud problém. Každý byl z dětství zvyklý na něco jiného a sladit tradice naše a našeho partnera tak, abychom se jednohlasně shodli na výběru tohoto symbolu Vánoc, může být někdy složité.

Asi první otázka, kterou bychom si měli položit, je, jestli chceme stromek živý nebo umělý. Pokud jsme například celé dětství byli zvyklí, že byl náš byt provoněný čerstvým smrkovým jedličím, zatímco náš partner kácení stromu zásadně nepodporuje a kdyby bylo po jeho, stačil by docela malý umělý stromek na stůl, může se zdát nemožné se nakonec nějak shodnout.

Důvodů, proč si lidé kupují umělé stromky místo pravých, může být víc než jen ochrana lesů, i když je tento argument asi čím dál tím častější. Roli hraje i finanční stránka. Někteří lidé například něchtějí dávat každý rok několik stovek nebo až tisíc korun za něco dočasného, co bude jejich domovy zdobit maximálně pár dnů či týdnů. Mít umělý stromek je pro mnohé také velice praktickou záležitostí. Nejen, že manipulace s ním je jednoduchá a rychlá, ale také je kolem něj stále čisto. Nikde nepadá jehličí, ani se neulamují větvičky a navíc vydrží celé svátky stejně zelený a hezký jako na začátku. Oproti tomu kolem dříve živých stromů musíme lítat každý den se smetákem či vysavačem a časem stejně nezabráníme tomu, že začne ztácet na objemu a barvě.

Nicméně i pokud se ve společné domácnosti setká zapřísáhlý ochránce přírody a někdo, pro koho Vánoce bez živého stromu nejsou Vánoci, není ještě vše ztraceno. Zlatou střední cestou mohou být živé stromky v květináčích. Sice nám neudělají díru do stropu, za to ale náš dům provoní Vánoci a zároveň se můžeme těšit z pocitu, že jsme mu nezkrátili život. U stromků v květináči je však třeba si uvědomit, že se jedná o venkovní a opravdu živé rostliny, které mají ve vánočním období venku zimu a prožívají vegetační klid, tedy spí. Tím, že stromek přeneseme k nám domů do tepla, ho po pár dnech či týdnech probudíme, což pro něj není úplně dobré. Pokud je tedy venku mínus dvacet stupňů, je lepší stromek na prvních pár dní nechat někde ve sklepě nebo v chodbě, kde je chladněji, aby se aklimatizoval.