Sklo do interiérů, exteriérů i automobilů

Sklo do interiérů, exteriérů i automobilů

Společnost Primaglass s. r. o. byla založena v roce 1999, orientuje se zejména na ohýbané ploché sklo a výrobky z něj. Nabízí i speciální vícevrstvá skla, skla s barevnými foliemi a kusovou výrobu autoskel.

A jak výroba ohýbaných skel probíhá? Rovná tabulová skla se tvarují na kovových formách, které mají tvar finálního skleněného výrobku. Sklo se položí na přesně definované místo na formě, založí se jako vsázka do ohýbací pece a podle předem stanovené teplotní křivky se zahřívá až na tvarovací teplotu. Při této teplotě se ohýbá a potom se opět podle stanovené křivky ochlazuje tak, aby v hotovém výrobku nebylo žádné zbytkové vnitřní pnutí. Poté, co jsou skla ohnuta do požadovaného tvaru, se dále zpracovávají na přesný rozměr jako běžné tabulové sklo. Sklo se může ohýbat v jedné nebo ve dvou rovinách a získává tak různé tvary, například část válce nebo kulového vrchlíku. Tímto způsobem lze vyrobit i speciální přední nebo boční autoskla. Tvary skel se vyrábějí na základě dokumentace zákazníka nebo podle dodaných šablon.

U společnosti Primaglass se dají koupit čirá skla o tloušťce 2 až 25 mm, extra čirá skla, barvená, absorbující vysoké množství sluneční energie, skla s reflexní charakteristikou, průsvitná skla s chemicky matovaným povrchem, skla ornamentní, skla do krbových kamen a krbových vložek, zrcadla čirá i barevná, antireflexní skla k zasklívání obrázků a fotografií a drátoskla.

Samostatnou kapitolou jsou atypická autoskla na mikrobusy, veterány nebo na indivuální stavby vozidel. Díky homologaci ministerstva dopravy, které firma vlastní, se tyto kusové výrobky dají používat v běžném silničním provozu. Jsou to vrstvená bezpečnostní skla s PVB folíí. Ke každému vozu je třeba vyrobit speciální formu, jejíž tvar se dá získat z původního skla, z laminátové nebo jiné šablony, případně po sejmutí ze samotného vozu.