Vybrat vhodná skla do oken je věda

Vybrat vhodná skla do oken je věda

Okna jsou nedílnou součástí domu, která už představuje ve vyspělé civilizaci naprostý standart. Už dávno neplatí, že je člověk rád, že má v oknech skla a nefouká mu tam, dnes je skel na výběr celá řada a vždy by měly ladit s celkovou kvalitou domu. Do nízkoenergetického nebo pasivního domu těžko zvolíte obyčejná skla, jaká se používají třeba u garáží naopak do dílny nebo garáže nemá cenu instalovat nejkvalitnější trojskla. Někde můžete volit skla protihluková, jinde bezpečností, protipožární nebo reflexní. Výběr je opravdu velký, tak podle čeho vybrat jaká skla budou nejlépe sedět k vašemu domu?

Okno má hned několik technických parametrů, na které je třeba se při výběru zaměřit. První z nich je hodnota solárního faktoru, která udává, kolik celkové sluneční energie v podobě tepla sklo propustí do místnosti. Pokud je tato hodnota příliš vysoká, vede to k přehřívání domu, naopak příliš nízká v zimě omezuje teplo získané ze slunce. Nejdůležitější hodnotou však je součinitel prostupu tepla. Ten je označen jako Uw a podílí se na něm několik faktorů – plocha zasklení, plocha rámu, a součinitelé prostupu tepla rámem a zasklením. Tady platí, že čím nižší tato jednotka je, tím lépe, měla by však být v souladu se solárním faktorem, aby nedocházelo k rosení skel nebo přehřívání místnosti. Proto je ideální, aby okna se správně zvolenými hodnotami vybral profesionál, který se na sklenářské práce zaměřuje.

Další otázkou, před kterou budete postaveni při výběru nových oken je, zda zvolit dvojsklo nebo trojsklo. Každé má své výhody a nevýhody a je opět na profesionálech, aby vám správně poradili. Dvojsklo vychází levněji, je lehčí a je možné použít i levnější profil, také nepatrně zvyšuje tepelné zisky ze slunečního záření. Naopak trojsklo víc šetří za vytápění, netrpí rosením a během veder pomáhá udržet uvnitř nižší teplotu. Berte v potaz, jaké máte požadavky na tepelnou izolaci a pokud stále nevíte, nechte si poradit.