Dveře už dávno neplní jen praktickou funkci

Dveře už dávno neplní jen praktickou funkci

Když postavíme dům, nebo si koupíme nový byt, stojíme před zásadním úkolem. Musíme jej vybavit. Pro někoho je vybavování bytu a vymýšlení ideálního bytového designu zábava a koníček, pro jiného to může být noční můrou a najme si na to raději nějakou designérskou firmu. Spousta z nás nicméně, ať už kvůli omezenému rozpočtu nebo kvůli svému osobitému stylu, který chce promítnout i do svého bydlení, si byt vybavuje svépomoci.

Když vymýšlíme bytový design asi první, co nám přijde na mysl je výběr nábytku. Krásná sedačka, která ozvláštní obývací pokoj, pohodlná a prostorná postel, která skvěle doplní vybavení naší ložnice ve skandinávském stylu, nebo naleštěná kuchyňská linka, za kterou by se nemusel stydět ani šéfkuchař nejlepší restaurace. Tohle jsou všechno věci, které tvoří při vybavování bytu tu snazší a možná i zábavnější část. Poprat se však musíme také s výběrem oken, podlah a v neposlední řadě také dveří.

I když se dveře mohou zdát být spíše praktickou než designovou záležitostí, tvoří vstupní bránu do každého pokoje a tedy mohou poměrně značně ovlivnit celkový dojem, který z místnosti nebo celého interiéru máme. Asi neexistuje žádný univerzální návod na to, jaké dveře se hodí do určitých typů interiérů. Jedním z důležitých aspektů výběru interiérových dveří je jejich barva.

Při výběru vhodné barvy interiérových dveří bychom měli zohledňovat nejen barvu stěn a podlah v dané místnosti, ale také barvu nábytku a ostatních bytových doplňků. Dobré je například volit barvu a dekoraci dveří tak, aby se nebila s rámy oken, nebo v lepším případě, aby spolu byly sladěné.

Rozhodně není od věci ladit barvu dveří s barvou nábytku. Tím dveře krásně zapadnou do vzhledu celého pokoje a nebudou působit nijak rušivým dojmem. Na druhou stranu není ani výjimkou si pomocí dveří pokoj ozvláštnit. Nicméně všeho s mírou. Pokud je náš interiér laděný do nenápadných barev, můžeme si nějaký ten experiment dovolit. Naopak třeba dávat červené dveře k výrazně zelenému nábytku asi není úplně moudré.

Obecně platí, že světlé a bílé barvy dveří bychom měli používat v místnostech, kde se snažíme prostor opticky zvětšit nebo prosvětlit, zatímco tmavé dveře zase volíme tam, kde hrozí riziko ušpinění jako například u garážových dveří nebo třeba dveří do dílny či na zahradu.