Ženy a muži jsou si rovni, ale kdo bude uklízet?

Ženy a muži jsou si rovni, ale kdo bude uklízet?

Podobně jako se v České republice, stejně jako ve světě, neustále upravuje rovnost mezi mužem a ženou, mění se také povinnosti jednotlivých pohlaví. Dříve bylo vše jasně rozdělené – muž živil rodinu a nosil domů peníze, vyměňoval žárovky, opravoval rozbité spotřebiče a nábytek. Žena se zatím starala o úklid domácnosti, vaření, praní, žehlení a děti. Toto rozdělení rolí bylo nejen dlouhodobě zažité, ale především mu odpovídalo postavení mužů a žen ve společnosti. Ženy se nedostávaly na vysoké pracovní posty, kde by po nich bylo vyžadováno maximální pracovní nasazení spojené s adekvátním finančním ohodnocením a muži zase kvůli svým pracovním povinnostem starost o domácnost nestíhali. Dnes je to však trošku jinak.

I když stále existují feministické spolky a sdružení, které bojují za ještě větší zrovnoprávnění žen a mužů a upozorňují na některé nedostatky, kterými jsou ženy ve společnosti stále znevýhodňovány, je třeba si říci, že společnost tímto směrem ušla velký kus cesty. Není dnes žádnou výjimkou, že žena dělá nadřízenou i několika mužům a stejně tak se můžeme setkat s případy, kdy se muž stará o vaření, děti a chod domácnosti.

Rozhodně se však nedá tvrdit, že by se role mužů a žen oproti minulosti obrátily. Někteří muži mají stále mnohonásobně vyšší platy a pracovní postavení než ženy, ty je však často dohánějí. Nicméně vzhledem k tomu, že společnost není jako doposud rozdělená striktně na „mužské a ženské role“, může se lehce stát, že například na takovou péči o domácnost dvěma pracovně vytíženým partnerům nějak nezbývá čas.

Právě od toho jsou tu firmy, které nám s udržováním čistoty v domácnosti pomohou. Úklidovou firmu si dnes nemusíme objednávat jenom na úklid skladů, společných domovních či kancelářských prostor, ale klidně také na úklid naší domácnosti. Dávno už také neplatí, že úklidovou firmu si objednávají jen lidé, kteří nevědí co s penězi a uklízet si dům sami jim přijde pod jejich úroveň. Úklidové služby jsou dnes cenově dostupné všem a využívá jich stále více domácností.