Škola pro oblast západních Krkonoš

Škola pro oblast západních Krkonoš

Zapsat dítě do základní umělecké školy je skvělý způsob, jak mu smysluplně a rozumně zorganizovat volný čas. Pro děti ze západních Krkonoš je takovým místem, kde mohou rozvíjet svoje schopnosti ve třech oborech, Základní umělecká škola Jilemnice. Vznikla už před pětašedesáti lety, ale zpočátku působila v prostorách základní školy Harracha. Měla tam vyhrazené učebny, však nebylo je možné upravit pro uměleckou výuku, protože zároveň sloužily základní škole. Situace se zlepšila po roce 1976, kdy se tehdejšímu Městskénu národnímu výboru podařilo v Jilemnici koupit rodinnou vilu. Za pomoci rodičů a přátel školy byla upravena tak, aby se v ní daly vyučovat tři základní obory umění – hudební, taneční a výtvarný. Úprava budovy nějakou dobu trvala, škola v ní začala působit od nového školního roku 1982.

Do nových příjemných a prostorných tříd se začalo hlásit více dětí a dostavily se první úspěchy. Základní umělecká škola dnes využívá i halu Sportovního centra na výuku tance. Školní představení hudebního oboru jsou každý měsíc a jsou hojně navštěvovaná, přestože je hudební sál pro koncerty velmi malý. Za pěkného počasí od jara do podzimu škola ráda využívá i zahradu kolem školy, zejména žáky tanečního a výtvarného oboru.

V Jilemnické základní umělecké škole děti mohou strávit plných jedenáct let. Sedm let trvá základní studium na prvním stupni. Děti, které si přejí ve studiu pokračovat, se mohou hlásit i na druhý stupeň a učit se tady další čtyři roky. Rozvrhy jsou sestavené tak, aby děti mohly na vyučování dojíždět i ze vzdálenějších míst, vyučuje se až v odpoledních hodinách.

Hudební obor má přípravnou třídu a třídu hry na zobcovou flétnu. Pravidelně se scházejí také děti z kapely Haverlanti a stejnojmenného pěveckého sboru. Kapela zpěváky často doprovází na pořádých koncertech.