Nenápadná obec na cípu Krušných hor skrývá mnoho zajímavostí

Nenápadná obec na cípu Krušných hor skrývá mnoho zajímavostí

Krušné hory jsou jistě místem, které toho může hodně nabídnout. Toto horské pásmo odélce 130 kilometrů se může chlubit tolika zajímavostmi, že by se to nedalo v jednom článku obsáhnout a člověk za jednu dovolenou je ani nemůže stihnout celé procestovat. Proto se pojďme podívat na jejich severovýchodní cíp, kde postupně přecházejí v Děčínskou vrchovinu. I tento cípek Krušných hor skrývá mnoho zajímavých míst.

Krušné hory kdysi byly bohatým nalezištěm kovových rud a v podkrušnohorských pánvích se dlouhá léta dobývalo hnědé uhlí. Jedna z obcí, která má svou historii spojenou s důlní činností je i obec Telnice která je už od roku 1371 zmiňována v souvislosti s důlní činností na Rudém vrchu. Z křemenitých žil se tu těžily rudy železa, mědi, zinku i stříbra až do 18. století. To sem přilákalo mnoho horníků a obec se rychle rozvíjela. Telnice však stojí za zmínku ještě v jiné souvislosti, než je pouze těžba. Její okolí najdete chráněné přírodní oblasti, především louky s výskytem vzácné lilie cibulkovité ale i dalších květin. Když se do obce vydáte v zimě, rekreační centrum Zadní Telnice vám nabídne hned pět vleků s různými obtížnostmi. Místí zajímavostí je jistě fakt, že Telnice byla vůbec prvním rekreačním střediskem v Československu, kde bylo spuštěno umělé zasněžování.

Koho by obec a její památky zaujala natolik, že by v této malebné krajině chtěl pořádat nějakou akci, není problém si zařídit pronájem sálu v kulturním domě a možností ubytování i dobrého jídla tu také najdete několik. Z památek je tu potom k vidění kostel svatého Josefa, novogotická zámecká kaple nebo Pruský a Rakouský pomník. Z Telnic to není daleko ani do Ústí nad Labem, které jistě stojí za návštěvu.