Díky nim naše obchody nezejí prázdnotou

Díky nim naše obchody nezejí prázdnotou

Pojem autodoprava v sobě skrývá spoustu různých disciplín přičemž každý z nás si možná představí trošku něco jiného. V jednom se ale asi všichni shodneme – autodoprava je práce pro nákladní auta.

I takové nákladní auto, které často zuřivě předjíždíme na dálnici, však může mít několik podob a hlavně využití. Některé ze služeb autodopravy využíváme přímo a jiné nám slouží, aniž bychom si to vůbec uvědomovali.

I když kamiony na první pohled vypadají jako ohromná stvoření, které si člověk jen tak „neochočí“, pravdou je, že se k nim můžeme dostat docela lehce. Nákladní dopravu využíváme nejčastěji při stavbách nebo rekonstrukcích k odvozu suti nebo dovozu stavebního materiálu. Užitečná nám může být také při vývozu odpadu. Nejedná se však o vývoz běžného odpadu z domácnosti, kterým plníme svoje popelnice, ale o podstatně větší náklad, který vzniká při mimořádných událostech jako například při vyklízení půdy nebo sklepa. Stejně tak můžeme využít služeb autodopravy při stěhování.

Nicméně autodoprava zajišťuje také jiné, mnohem „větší“ věci. Například to, že přijdeme do supermarketu a najdeme tam nepřeberné množství ovoce a zeleniny, že televize, kterou si chceme koupit není k dostání jenom v jednom jediném vystaveném modelu, ale plní sklady obchodů, za to všechno vděčíme právě nákladní dopravě.

Život řidičů kamionů přitom taky není žádný med. Někteří musí vstát o 3 hodiny ráno dřív, by do našich obchodů dovezl čerstvé pečivo a někdo zase tráví pravidelně několik dnů v týdnu mimo domov, aby zajistili zásobování nejrůznějších skladů a dovoz zboží klidně i z jiných států. Nemluvě o tom, jak nepředstavitelné se pro většinu z nás zdá řízení dvanáctikolového obrovského auta, vezoucí navíc často drahý a důležitý náklad.

Většina z nás však bohužel vidí kamiony jen jako překážku na dálnicích, která nám brání v rychlé jízdě. Když je zrovna nemůžeme předjet, vztekáme se a nadáváme, že nás zdržují, aniž bychom si uvědomili, že člověk, co sedí za jejich volantem možná dělá službu právě nám a možná díky němu budeme mít další den v obchodě naše oblíbené zboží.