U výběru VZV si dejte pozor, aby se vám do skladu vešel

U výběru VZV si dejte pozor, aby se vám do skladu vešel

Možná i vy do vaší nové firmy, a především potom na sklady potřebujete sehnat manipulační techniku. Mezi tu nejčastěji využívanou se řadí vysokozdvižné vozíky, avšak tím, že se rozhodnete, že jeden potřebujete, ještě nemáte vyhráno. Na trhu je jejich k sehnání celá řada a každý má zcela jiné technické vlastnosti a hodí se pro jinou práci. Vybrat správný vysokozdvižný vozík může být celkem věda a vzhledem k tomu, že se nejedná zrovna o malou investici, je dobré si dopředu zjistit všechny dostupné informace a vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat vašim nárokům.

Jedněmi z kritérii, podle kterých se vybírá je nosnost vozíku, druh a typ pohonu, způsob manipulace a druh manipulovaného materiálu. Mezi technické parametry, které je potom třeba si ohlídat patří nosnost, výška zdvihu, šířka, délka ale i druh pneumatik a poloměr otáčení. Šířku, délku a poloměr otáčení je třeba znát především kvůli prostorám, ve kterých se bude vozík pohybovat.

Do hal, kde je nedostatek prostoru se nejvíce hodí malé, tříkolové vozíky, které jsou velmi snadno ovladatelné a dobře se s nimi manipuluje. Pohon vozíků využívaných v halách je nejčastěji elektrický, ven se hodí ty s dieselovým motorem. Zaměřte se i na terén, je rozdíl mezi terénním vozíkem na stavby a do rovných hal skladů. Roli hraje i značka, vždy si dopředu zjistěte, které vozíky mají více poruch nebo naopak spolehlivější doporučení.

Pokud si sami nejste jistí, jaký typ vysokozdvižného vozíku zvolit, není nic snadnějšího než se vydat přímo do prodejny, kde vám nejlépe poradí. Také pokud nedisponujete přebytečnými miliony, můžete se poohlédnout po vozíku z bazaru.