Zlaté závojnatky a barevné bety bojovnice

Zlaté závojnatky a barevné bety bojovnice

Chcete si pořídit domů nějakého společníka a přitom nemáte vůbec čas chodit na vycházky a venčit? Pořiďte si akvarijní rybičky. V Klatovech najdete nejhezčí na Tyršově ulici v prodejně ZOO laguna. Jaroslav Bořánek, majitel firmy, se specializuje na akvaristiku a teraristiku a rád vám pomůže, jak nové akvárium založit. Koupíte si u něj nejen samotné akvárium, ale také kamínky na jeho dno, rostliny, vzduchový filtr a všechny nezbytné pomůcky pro tento ušlechtilý koníček. Třešničkou na dortu je pochopitelně nákup rybiček. Asi vám chvíli potrvá, než se situace v akváriu ustálí a vy zjistíte, kterým rybičkám se u vás daří a kterým ne. Krásné jsou například bety bojovnice, které nejsou příliš náročné a ve snaze vybojovat si svoje postavení mezi ostatními kolegyněmi se tak snaží, že se jejich ploutve natrhnou. Nemusíte se o ně obávat, zase jim dorostou a bety budou o to krásnější. Hodně populární jsou mezi chovateli vznešené skaláry. Mají dlouhé spodní ploutve, v akváriu se pohybují pomalu, ale o to více na sebe poutají pozornost. Zvláště když se otáčejí ze strany na stranu. Klasikou jsou hejna berevných neonek. Hejna rybiček se rychle přemisťují a když je nad akváriem kvalitní osvětlení, je možné pozorovat jejich nádherné zbarvení.

Jako zlaté rybky, které splní i to poslední největší přání, vypadají závojnatky. Jsou poměrně velké, v akváriu je nepřehlédnete a jejich ploutvičky jim dodávají výraz rybích princezen.

Někdo má obavy z toho, že jeho akvárium rychle zaroste zelenou řasou a ztratí svůj půvab. Samozřejmě, že se o něj musíte starat, čistit ho, rybičky krmit a dbát na to, aby v něm byla rovnováha v počtech rostlin. Když po několika letech najdete tu správnou rovnováhu, zjistíte, že akvárium je do velké míry živým prostředím, které má svoje zákonitosti. Zvlášť když se vám podaří koupit aktivního sumečka, který všchno zelené ze skleněných stěn očistí.