Třídit odpad má smysl

Třídit odpad má smysl

O recyklaci a třídění odpadů slýcháme často. Mnoho z nás míjí cestou do školy barevné kontejnery, a i překvapivě velké množství lidí do nich opravdu odpad nosí. Ti, kteří tvrdí, že třídění nemá cenu, protože stejně vše skončí na jedné hromadě se rozhodně mýlí. Češi patří sice co se týká třídění mezi jedny z nejšikovnějších v Evropě, ale stále máme co dohánět. Ekonomicky ani ekologicky by se zemím nevyplatilo již vytřízený odpad odvézt na jednu skládku, takže už jen z důvodu ekonomiky si můžete být jistí, že co hodíte do barevných kontejnerů opravdu putuje na třídící linky, kde je nevhodný odpad odstraněn a zbytek převezen buď do sklárny nebo papírny k dalšímu zpracování.

V barevných kontejnerech však končí také mnoho věcí, které do nich nepatří, a naopak mnoho odpadů, které by mohly být vytřízeny putuje do směsného odpadu. Začneme papírem, protože u něj jsou zásady třídění nejjednodušší. Jakkoliv znečištěný, promočený nebo zamaštěný papír do modrého kontejneru nepatří. Taktéž ani ten voskovaný nebo pleny, papírové kapesníky, naopak je možné vhodit obálku s okýnkem nebo papír na kterém je zbylá svorka. Málokdo ví, že obal od vajíček ani rulička od toaletního papíru také do papíru už nepatří, jedná se většinou o papír recyklovaný už tolikrát, že jeho další použití je nemožné. Co se týká skla, pro něj slouží zelený a bílý kontejner. K nejčastějším omylům patří zařazení zrcadla do skla, žárovky ani autoskla tam také nepatří a autoskla nebo staré televize také ne.

Málokdo ví, že do plastů se mohou zařadit i kartony od mléka nebo od džusů, taktéž polystyren a veškeré sáčky a igelitky. Málokdo třídí plast v domácnosti důsledně, ale i všechny obaly a folie jsou plasty. Naopak znečištěné a zamaštěné obaly do kontejneru na tříděný odpad nevhazujeme. A pokud nevíte, kde máte nejbližší kontejnery, nebo v okolí žádné nemáte, není to výmluva proč netřídit. V každém městě i obci provozují místní technické služby sběrné dvory, kam je možné odpad svážet a třídit. A i plechovky se dají vytřídit, pokud chcete být důslední.