Proč se trhají zuby moudrosti?

Proč se trhají zuby moudrosti?

Moudráky, osmičky nebo také zuby moudrosti. Takto se říká čtyřem zubům, které nám v puse vyrostou jako v pořadí třetí stoličky. Tyto zuby se začnou prořezávat až v pozdějším věku, z pravidla kolem 18 až 24 roku života. To je také důvodem, proč se jim přezdívá „zuby moudrosti“. I přes to, že se zuby pyšní tak honosným názvem, nám většinou způsobují spoustu problémů.

Celý dosavadní život žijeme s 28 zuby, jsme na ně od malička zvyklí, a najednou z ničeho nic k nim přibydou čtyři další. Vzhledem k tomu, že ostatní zuby už jsou dávno vyrostlé a našli si v puse své místo, pro osmičky už nějak nezbývá prostor. Proto se může lehce stát, že se osmičky prořežou nakřivo nebo jen částečně a v puse nám začnou zavazet. Nezřídka kdy se tedy stává, že nás při prořezávání zubů moudrosti provází nepříjemná bolest. V tomto případě bychom neměli s návštěvou zubaře otálet.

S vyšetřením se nevyplatí čekat až na preventivní prohlídku, pokud máme s osmičkami problémy, měli bychom se objednat co nejdříve a předejít tak dalším komplikacím a hlavně další zbytečné bolesti.

Pokud mají naše osmičky problém s prořezáváním, stomatolog nám většinou doporučí extrakci, tedy vytrhnutí. Není třeba čekat, až se zuby prořežou ven úplně, mnohdy to dokonce kvůli jejich zaklínění není ani možné, zuby nám lékař může vyjmout, i když ještě nejsou zcela prořezané.

Spousta lidí se však trhání zubů moudrosti bojí na tolik, že se raději rozhodnou bolest vydržet a s návštěvou zubaře ještě nějakou dobu počkat. Zaklíněné zuby moudrosti ale, pokud se nezačnou řešit včas, mohou způsobit další problémy. Špatně prořezané nebo zaklíněné zuby moudrosti mohou způsobovat problémy se zdravím ostatních zubů, jelikož se v jejich okolí zachycují zbytky potravy a bakterií, což může způsobit celou řadu problémů. Mezi nejčastější patří zubní kaz nebo onemocnění dásní. Mohou se však objevit i takzvané celulitidy, což je bakteriální zánět tváří, dutiny ústní, jazyka nebo hrdla. Dále může dojít k abscesu, který vzniká nahromaděním hnisu uvnitř zubu moudrosti a v okolních tkáních v důsledku bakteriální infekce. A v neposlední řadě, i když velmi vzácně, mohou v dásních vznikat cysty.

Když si tedy srovnáme všechny pro a proti, které zanedbání péče o neprořezané zuby moudrosti může přinést, asi každý z nás se rozhodne zubní ordinaci raději navštívit.