Šedý i zelený zákal je třeba odhalit včas

Šedý i zelený zákal je třeba odhalit včas

Oční zákaly jsou poměrně častá onemocnění očí, o kterých však lidé příliš neví a velmi se jich obávají. Přitom po šedesátce postihují mnoho lidí a můžou vám dělat problém i dříve. Oko může být unavené a ochabovat ve své funkci už po čtyřicítce, takže byste neměli podceňovat návštěvy očního lékaře už v tomto věku. Rozlišujeme mezi dvěma zákaly, šedým neboli katarakta a zelený neboli glaukom. Ačkoliv jejich názvy zní podobně, u názvu jejich podobnost končí. Dokonce mohou oba zákaly postihnout oko současně.

V případě zeleného zákalu dochází ke zvýšení nitroočního tlaku, což vede k utlačování vláken zrakového nervu. V nejpokročilejším stadiu se projevuje nevratnou ztrátou zraku, do té chvíle v podstatě příznaky nemá, a proto je třeba chodit pravidelně na vyšetření k očnímu lékaři. Glaukom nelze zcela vyléčit ale dá se předejít dalšímu poškození optického nervu. Možností léčby je několik, vždy jako první lékař předepíše oční kapky, které snižují nitrooční tlak. Někdy se dá využít bezbolestná léčka laserem anebo operace.

I když se šedý zákal projevuje výrazněji, jeho léčba je jednoduchá a je jí možno ho zcela vyléčit a navrátit zraku jeho kvalitu. Šedý zákal se projevuje zakalením oční čočky, čímž se sníží průchod světelných paprsků na sítnici a vidění je neostré jakoby zamlžené. Většinou postihuje osoby starší pětašedesáti let a souvisí s přirozeným stárnutím oční čočky. K příznakům se řadí rozostřené a zamlžené vidění, citlivost na světlo nebo oslnění, běžné je i zkreslené vnímání barev. Šedý zákal se nedá zastavit léky ani zpomalit nošením brýlí, operací se ho však lze zcela zbavit. Během operace je z oka vyjmuta poškozená čočka a nahrazena umělým implantátem. Umělá čočka je trvalou náhradou té původní a nevyžaduje žádnou údržbu ani výměnu. Důležité je však pravidelně a včas navštěvovat svého očního lékaře, aby byla co nejdříve nasazena potřebná léčba.