Prodávají obilí, maso a mléko, pronajímají stroje

Prodávají obilí, maso a mléko, pronajímají stroje

Zemědělské družstvo Sebranice bylo založeno prvního lednového dne roku 1994 poté, co zemědělci opustili Zemědělské obchodní družstvo Kunštát a rozhodli se vytvořit vlastní subjekt.

Dnes se v Sebranicích hospodaří ve čtrnácti katastrech na celkové ploše 965 hektarů orné půdy, dále se využívá na 148 hektarů travních porostů. Nejvíce půdy je oseto ozimou pšenicí, celkem 352 hektarů. Následuje řepka ozimá s 208 hektary a kukuřice se 190 hektary. Na poměrně velké ploše o 150 hektarech se pěstuje ječmen jarní, na 92 hektarech vojtěška a na nejmenší ploše o padesáti hektarech je hrách setý. Kukuřice se pěstuje na siláž, využívá se z ní také zrno, část úrody zrna se drtí. Hrách má využití hlavně na senáž.

Střediskem živočišné výroby je velkokapacitní kravín v obci Svitávka. Tady se chová 150 krav černostrakatého skotu a k nim ještě odpovídající počet telat a býků. Chovatelům se daří dosahovat velmi dobrých výsledků, krmní býci denně přibývají na váze až o 1,2 kilogramu. Průměrná denní dojivost na farmě je také velmi pěkná, pravidelně se od krav získává množství až 3100 litrů mléka.

Technické zázemí včetně dílen mají zemědělci přímo v Sebranicích. Mechanizaci využívají zejména na svých polích a pastvinách. Pokud mají volné kapacity, poskytují zemědělské služby dalším zájemcům, zejména menším farmám. K dispozici mají teleskopický manipulátor, který je díky ramenu všestranně použitelný pro manipulaci s nejrůznějšími materiály, díky velkým a širokým kolům s hlubokým vzorkem se dobře pohybuje v náročném terénu a může vydatně pomoci při nakládání balíků slámy nebo sena. Slámu nebo seno si zájemci mohou nechat nejenom naložit a z pole odvézt na předem určené místo, ale i slisovat do kulatých balíků o proměnlivém průměru až 140 cm.

Činnost Zemědělského družstva Sebranice se zaměřuje na výrobu a prodej rostlinné i živočišné výroby, prodávají se všechny produkty zemědělské výroby, obilí, pícniny, ale i maso a mléko. Maloodběratelé mohou odebírat hlavně obilí, a to pšenici a ječmen, ke koupi je jim nabízena také sláma a seno v kulatých balících.