I vybavování interiéru má svá pravidla

I vybavování interiéru má svá pravidla

V dnešní době, kdy na nás na každém rohu, především na internetu, vyskakují modelové návrhy interiérů a spolu s nimi nabídky pár denních kurzů, které slibují vyškolení na profesionálního bytového designéra, by se mohlo zdát, že zařídit si byt sami, nebylo nikdy lehčí. Pravdou ale je, že to, co někdo studuje roky a další roky si buduje svou praxi, nás nejspíš on- line kurzy na internetu za pár dní nenaučí. Podobně jako nám ve vybavování naší garsonky příliš nepomůže vidět modelově zařízený pěti pokojový byt s balkónem a koupelnou větší, než je naše kuchyň.

Každý byt nebo dům je jedinečný a pokud mu chceme dát možnost opravdu vyniknout, musíme k jeho vybavování přistupovat nanejvýš individuálně a s citem. Co se dokonale vyjímá ve velkém pokoji s francouzskými okny, může v o něco menším neprosvětleném pokoji působit jako pěst na oko a stejně tak naopak.

Existuje hned několik důvodů, proč si lidé vybavují byt. Tím nejběžnějším je pochopitelně to, že si postavili dům nebo koupili nový byt a chtějí si jej vybavit podle svých představ. I když vybavení předchozích majitelů nebylo špatné, snad každý si byt raději vybaví sám, aby se cítil „jako ve svém“. Dalším důvodem změny interiérového designu mohou být pochopitelně rekonstrukce. Ani kvalitní vybavení interiéru nevydrží věčně a čas od času je ho zkrátka třeba vyměnit, a když už se k rekonstrukci odhodláme, tak proč si rovnou trošku nepohrát se změnou designu. Poslední kategorii tvoří lidé, kteří zkrátka baží po změně a zařízení interiéru mění skoro tak často, jako náladu.

Ani jeden případ není pochopitelně špatně. Nic méně když už se rozhodneme pro renovaci, měli bychom mít na paměti pár důležitých věcí, abychom se díky nim vyvarovali případnému rozčarování z ne úplně zdařilé rekonstrukce.

Sladit barvy je bez pochyby důležité, i když dnešní doba dává prostor fantazii a nekonečně bohatým barevným kombinacím. Měli bychom však mít na paměti, že nic se nemá přehánět, a tak stejně tak jako není dobré mít každou stěnu jinak barevnou, není ani dobré mít vše sladěné do jedné barvy. Takový pokoj s bílým nábytkem, bílými stěnami a bílými záclonami sice může působit čistě a upraveně, zato ale velice neosobně.

Držet při zemi bychom se měli i s množstvím nábytku, který si do pokoje dáme. Velké množství doplňků, ať už v jakkoli velkém prostoru, snižuje úroveň komfortu. Navíc přeplněné místnosti vypadají opticky mnohem menší a mohou působit temným dojmem.

Když si zařizujeme interiér, měli bychom se na dané vybavení dívat tak nějak s odstupem a v souvislostech. To, že se nám konkrétní kus nábytku líbí, ještě neznamená, že se nám bude do bytu hodit. Je tedy dobré se zamyslet nad tím, kam přesně chceme nábytek umístit a v jakém „kontextu“.